Annons

Chef döms efter björnattack – 18-årig Brobybo dog på jobbet

En 18-årig djurvårdare från Broby dödades av en björn på Orsa rovdjurspark för snart tre år sedan.
En tidigare chef för parken döms nu för vållande till annans död.
Broby/Mora • Publicerad 25 maj 2020
Djurskötaren avled i samband med björnattacken för tre år sedan.
Djurskötaren avled i samband med björnattacken för tre år sedan.Foto: Ulf Palm/TT

Den tidigare chefen döms av Mora tingsrätt till villkorlig dom och 180 dagsböter.

"Genom att inte göra tillräckliga riskbedömningar och skapa säkra rutiner för att hindra livsfarliga djur att ta sig in i hägn där människor vistas har chefen agerat oaktsamt. Bristen i säkerheten har orsakat en anställds död och den familj som också fanns i hägnet utsattes för livsfara", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Annons

En tidigare vd för Grönklittsgruppen AB, som äger parken, samt den tidigare chefen som nu döms åtalades i november i fjol för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan. Den tidigare vd:n frias.

Det var den 4 augusti 2017 som djurvårdaren höll i en aktivitet där besökare fick prova på arbetet som djurskötare. En familj med två barn var då med i det stora hägnet, medan björnarna hade flyttats till det mindre. Björnarna lyckades dock ta sig tillbaka till det större hägnet genom att gräva sig under ett stängsel. Familjen lyckades fly ut genom att klättra över ett elstängsel, men djurskötaren dödades av en av björnarna.

Företaget döms att betala en företagsbot på 2,5 miljoner kronor. Den tidigare chefen och företaget ska också betala skadestånd till den avlidnes anhöriga.

Fakta

Största rovdjursparken i Europa

Orsa rovdjurspark ligger i friluftsområdet Orsa Grönklitt, och öppnades 1986.

Den totala ytan är 352 000 kvadratmeter vilket gör den till Europas största rovdjurspark av sitt slag.

I parken lever ett femtontal björnar samt varg, lo, berguv och järv. Parken har även sibiriska tigrar, isbjörnar, persisk leopard och snöleopard.

Parken drivs av Grönklittsgruppen AB.

Källa: Orsa rovdjurspark, Grönklittsgruppen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons