Annons

Akutmottagning i Piteå lex Maria-anmäls

Vård • Publicerad 25 juni 2019
Piteå sjukhus har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria. Arkivbild.
Piteå sjukhus har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Piteå sjukhus har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria, skriver . En patient som besökte akutmottagningen i höstas undersöktes inte tillräckligt, heter det i anmälan.

Patienten, som uppges ha fått rådet att ta maxdos av värktabletter samt uppsöka en "kotknackare", kollapsade senare på sin arbetsplats. Ambulans tillkallades men patientens liv gick inte att rädda. Enligt obduktionen hade patienten drabbats av en brusten aorta och fått vätska i hjärtsäcken.

Enligt lex Maria-anmälan är det möjligt att patientens liv hade gått att rädda om man ställt rätt diagnos vid första besöket på akuten. Enligt anmälan härleddes patientens smärta till ryggen, men man undersökte inte patienten och dokumenterade inte heller något i dennes journal.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons