Annons
Nyheter

Åländsk fågeljakt bannas i EU

EU • Publicerad 23 april 2020
Ålands flagga. Arkivfoto.
Ålands flagga. Arkivfoto.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Finland fälls av EU:s domstol för att inte ha stoppat den årliga vårjakten på ejderhannar på Åland.

I domstolens utslag på torsdagen konstateras att de upprepade årliga tillstånden innebär att Finland inte uppfyller EU:s direktiv för skydd av vilda fåglar. Bland annat anses att beräkningen av antalet fåglar borde ha byggt på populationen på Åland, snarare än i hela Östersjön.

Annons

Frågan om vårfågeljakten ute i skärgården har länge varit ett tvisteämne mellan EU och Åland, där många invånare ser den som en tradition. Efter en tidigare dom i EU-domstolen 2005 upphörde ejderjakten fram till 2011 då den återupptogs. Det ledde i sin tur till att EU-kommissionen år 2018 återigen vände sig till domstolen.

"Enligt fågeldirektivet är all jakt på flyttfåglar förbjuden under uppfödningssäsongen och under häckningens olika stadier. Villkoren för undantag är inte uppfyllda i Finland", ansåg EU-kommissionen då.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons