Annons

Amanda Lind i EU-möte: Läget är akut

Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) deltog under onsdagen i ett möte med övriga EU-länders kulturministrar.
Kultur • Publicerad 9 april 2020
Amanda Lind (MP) deltog i ett möte mellan EU-ländernas kulturministrar. Arkivbild.
Amanda Lind (MP) deltog i ett möte mellan EU-ländernas kulturministrar. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Mötet skedde via nätet och syftet var att utbyta erfarenheter mellan medlemsländerna i EU när det gäller hur regeringarna har hanterat coronakrisens påverkan på kulturen och medielandskapet. Amanda Lind fick berätta om Sveriges insatser.

– Jag lyfte Sveriges insatser både när det gäller kultur och medier och våra generella insatser för företag. Bland annat tog jag upp att det är väldigt viktigt att vi värnar den fria kulturen för ett levande Europa och för vår demokrati, säger hon.

800 miljoner

Annons

EU har klubbat i genom ett regionalpolitiskt initiativ, Coronavirus Response Investment Initiative, med stödåtgärder på 37 miljarder euro, som ska gå till små och medelstora företag i Europa som behöver ekonomiskt stöd.

– Det handlar om 800 miljoner kronor som ska komma Sverige till del via Tillväxtverket. Där skulle kultursektorn kunna få del av stödet, eftersom det finns både små och större företag inom hela den kreativa sektorn, säger Amanda Lind.

TT: Presenterades några nya åtgärder under mötet?

– Vi pratade om att det är viktigt i den här akuta fasen att man på både nationell och europeisk nivå ger olika typer av stöd men också tänker på åtgärder framåt. Ordföranden presenterade två digitala plattformar, en där man kan utbyta erfarenheter mellan länder om insatser och en där man har en dialog med kulturskaparna själva. Där kan man diskutera vad som skulle kunna vara viktiga insatser framåt för att ha ett levande och rikt kulturliv i Europa även efter coronakrisen.

Väckte intresse

När det gäller mediernas situation säger Amanda Lind att kulturministrarna diskuterade det paradoxala i att annonsintäkterna sjunkit samtidigt som efterfrågan på nyheter är stor.

Trots detta är det få av medlemsländerna som har riktat ett särskilt stöd till medierna. Sverige och Danmark är två länder som har gjort det, vilket väckte de andras intresse.

– Jag upplevde att de andra var intresserade av att lyssna på hur vi har tänkt. Man betonade såklart olika saker i sina anföranden, men jag är glad att många lyfte vikten av oberoende journalistik och det var något jag verkligen tryckte på i mitt anförande, säger Amanda Lind.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons