Annons
Nyheter

Åtal: Lurade äldre – uppgav sig vara polis

Under nyårshelgen larmades det om en rad åldringsbrott som inträffat i södra Sverige, bland annat i Hässleholm.
Nu verkar det som att en bedragare kan ha åkt fast.
Brott (TT) • Publicerad 26 maj 2020
Den nu åtalade mannen misstänks för att ha utgett sig för at vara polis. På så sätt kunde han få äldre att tro att de riskerade bli utsatta för bedrägerier. Arkivbild,
Den nu åtalade mannen misstänks för att ha utgett sig för at vara polis. På så sätt kunde han få äldre att tro att de riskerade bli utsatta för bedrägerier. Arkivbild,Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

En man i 50-årsåldern åtalas nu för en rad bedrägerier mot äldre i bland annat Hässleholm, Lönsboda, Strömsnäsbruk, Malmö, Älmhult samt Ljungby. Händelserna inträffade från sen höst samt efter nyårshelgen. Mannen ska enligt stämningsansökan ha lurat till sig de äldres bankkort, och i några fall andra värdesaker, genom att hävda att han var polis. I något fall uppgav den misstänkte även att han arbetade på bank.

När de äldre ringdes upp fick de veta att de riskerade bli utsatta för bedrägerier om de inte överlämnade värdeföremål och bankkort till den nu åtalade mannen.

Annons

Efter samtalet ska han ha åkt hem till sina offer för att hämta upp värdeföremål och kort i syfte att rädda dem från brott. Efter hembesöken begav sig mannen dock till uttagsautomater och affärer för att ta ut pengar och handla för de äldres pengar.

Enligt stämningsansökan bör brotten mannen misstänks för anses som grova då de "riktat sig mot äldre skyddslösa personer".

Han åtalas för flera fall grovt bedrägeri, grov stöld och oredligt förfarande. I bevisningen mot mannen ingår bland annat telefonlistor som knyter samman gärningsmannen med de äldre samt övervakningsfilmer från bankomater.

Själv förnekar han besöken hemma hos de äldre, men erkänner i några fall att han använt deras bankkort.

Under förra hösten och vintern utsattes en rad äldre personer i polisregion Syd, främst i Malmö, för stölder och bedrägerier. Ofta har det rört sig om personer som först ringer till sina offer och utger sig för att vara poliser. Det är oklart om en och samma gärningsperson ligger bakom brotten. ¨

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons