Annons

Oppositionella bussades ut i azerisk öken

Azerbajdzjan har en ny taktik för att hantera protester mot förra veckans ifrågasatta valresultat: Demonstranter körs ut och dumpas i öknen.
Azerbajdzjan • Publicerad 17 februari 2020
President Ilham Aliyev röstar i Baku den 9 februari. Bilden kommer från presidentkansliet i Azerbajdzjan.
President Ilham Aliyev röstar i Baku den 9 februari. Bilden kommer från presidentkansliet i Azerbajdzjan.Foto: Azerbajdzjans presidentkansli/handout via AP/TT

President Ilham Aliyevs stödparti Nya Azerbajdzjan vann 72 av parlamentets 125 platser i valet den 9 februari, men resultatet har ifrågasatts av såväl den inhemska oppositionen som internationella observatörer.

När en protest mot valresultatet i söndags anordnades i Baku svarade polisen med att omhänderta över 100 demonstranter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Flera av dessa bussades sedan ut ur huvudstaden och släpptes på avlägsna platser.

Annons

– Det var en demonstration tidigare i veckan som polisen bröt upp ganska våldsamt. Den här bisarra taktiken att släpa ut folk hundratals kilometer ut i öknen var ett försök att inte spä på ilskan ytterligare. Regeringen vill också avleda denna kris utan att uppröra de internationella observatörer som fortfarande är kvar i landet, säger Michael Runey, Eurasienexpert på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, och tillägger

– Det är en märklig taktik, men betydligt mindre våldsam.

Flera tongivande oppositionsledare greps dessutom i anslutning till sina hem eller partihögkvarter, enligt Reuters.

Usel ekonomi

President Aliyev upplöste parlamentet och utlyste nyval i december, något oppositionen kallat en skenmanöver för att flytta fokus från landets usla ekonomi.

– Det har varit ett stort antal protester under det senaste året och många av dem har slagits ned med våld. Men protesterna fortsätter sannolikt så länge ekonomin är så här dålig, och det förblir den nog ett tag. Det finns ingen tillväxt att tala om utanför oljesektorn och den skapar inte så många arbetstillfällen, säger Michael Runey.

"Ridit ut stormar förut"

Flera oppositionspartier bojkottade nyvalet eftersom de anser att regeringen hindrat deras möjligheter att bedriva valrörelse. Och när valet nu väl genomförts har hanteringen lett till protester. Om syftet bakom president Aliyevs manöver var att avleda missnöje kan konsekvensen i stället ha blivit den motsatta, enligt Michael Runey.

– Regeringen har ridit ut stormar förut, men om tanken bakom nyvalet var att öka sin popularitet så tror jag inte att det har fungerat.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons