Annons

Biblioteket är navet som Färlöv rör sig runt

Färlövs bibliotek har funnits i 161 år. I mars 1859 bestämde sockenstämman att inrätta ett bibliotek. Här förenas idag skolans och förskolans barn kunskapsmässigt tillsammans med boende. Datorer används för eget bruk, bokutlåning sker och Faerelde kulturförening har evenemang, skriver flera Färlövsbor i ett upprop till kommunen när biblioteksfilialen nu hotas av nedläggning.
Biblioteken • Publicerad 21 april 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Biblioteket är en central del av livet i Färlöv.
Biblioteket är en central del av livet i Färlöv.Foto: isabell Höjman/TT

1994 gjordes en lyckad fusion mellan två förvaltningar, skola och kultur och dessutom i en kulturskyddad byggnad som nu används maximal effekt ekonomiskt. Biblioteket är navet i byn.

Faerelde kulturförening bildades 1997 med syfte att främja kulturen och kunskapen om Färlövsbygden: Färlöv, Åby, Torsebro, Bjärlöv, Övarp, Vinnö, Karpalund. Föreningen har ca 200 medlemmar. På biblioteket finns även arkiv och bilder om bygdens historia.

Annons

Skolbiblioteket är en investering för framtiden. Idag framhålls att vi ska medvetandegöra barnen för de krafter som motarbetar demokrati och skapar utanförskap. I skollagen meddelas att alla barn ska ha tillgång till skolbibliotek. I flera kommuner har effekten av väl fungerande skolbibliotek med utbildade bibliotekarier skapat högre läsresultat, vilket forskning även visar. Att se en bokskrubb utvecklas till ett fungerande skolbibliotek var en gåva från kommunen till skolans elever. En nedmontering skulle vara en oerhörd förlust.

”Förlusten gäller för boende, för kyrkan och för pensionärerna. Biblioteket är en mötesplats av social dimension där tillgång till litteratur och kompetent vägledning ger behövlig stimulans.”

Det är en djupt rotad missuppfattning att kunskap idag skaffas enbart via Internet. Djupläsning av böcker och ”långa löpande texter” är helt avgörande för våra barns och ungdomars framtid. Dessa texter finns på biblioteket. Alla barn ska ha tillgång. En demokratifråga.

Förlusten gäller för boende, för kyrkan och för pensionärerna. Biblioteket är en mötesplats av social dimension där tillgång till litteratur och kompetent vägledning ger behövlig stimulans. Förlusten gäller för boende på Almhaga och för alla äldre som ej har bil. Bussförbindelser mellan Önnestad och Färlöv är obefintliga. Är barn och vuxna mindre viktiga ju längre från centrum de bor?

Det skulle vara angeläget med ett stormöte med redovisning av en ekonomisk konsekvens-analys som håller i 20 år. Att kunskapsmässiga effekter redovisas vid ett möte. Vi emotser i coronatider istället en skriftlig redovisning att anslå på biblioteket inom tre veckor från datering. Ett upprop i närområdet kommer även att verkställas. Biblioteken är öppna som av en händelse – en samlingsplats vid kris.

”Ett folkbibliotek är en förutsättning för en fungerande demokrati och en del av vårt kulturarv.”

Ett folkbibliotek är en förutsättning för en fungerande demokrati och en del av vårt kulturarv. Färlövs bibliotek i ständig utveckling – ett offentligt rum i 161 år. En nedläggning vore katastrofal. En intellektuell undernäring och ett demokratiskt underskott förestår nu. Vem tar ansvar för denna kulturförstörelse inför befolkningen och våra barns skolgång år 2020?

En längre version av artikeln med referenser skickas till ansvariga tjänstemän och politiker och kan delges vid kontakt samt finns på lokala facebooksidor.

Bertil Nilsson

Faerelde Kulturförening

Kerstin Sjögren Fleischer

Fd kulturchef och länsbibliotekarie i Uppsala

Annons

Mary Ingemansson

lektor i svenska med didaktisk inriktning, tidigare lärare i Färlöv tillika lärarbibliotekarie

Tommy Stjernqvist

Ordförande SPF Seniorerna Araslöv

Birgit Olsson

fd affärsinnehavare i Färlöv

Martin Andersson

affärsinnehavare Ica Nära, Färlöv m.andersson@nara.ica.se

Annons
Annons
Annons
Annons