Annons
Nyheter

Brittisk corona-app lanseras i Sverige

En app som ska kartlägga hur coronaviruset sprids över Sverige lanseras nu av Lunds universitet. I måndags stoppades utvecklingen av en liknande tjänst av Folkhälsomyndigheten – för att skona vården.
Coronaviruset • Publicerad 29 april 2020
För att kartlägga smittspridningen av covid-19 lanseras en corona-app i Sverige. Arkivbild.
För att kartlägga smittspridningen av covid-19 lanseras en corona-app i Sverige. Arkivbild.Foto: Ulf Nygaard/NTB scanpix/TT
Appen finns redan i Storbritannien och USA. Arkivbild.
Appen finns redan i Storbritannien och USA. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Appen som nu lanseras är en svensk variant av en app som funnits i Storbritannien i en månad och USA i två veckor. I Storbritannien har 2,5 miljoner människor registrerat sina symptom i appen.

– Det offentliga sjukvårdssystemet NHS har uppmanat medborgarna att ladda ner appen, och de använder datan för beslutsfattande, säger Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet och av de som utvecklat den svenska appen.

Annons

Utvecklingen har pågått ett tag, och det har tagit tid att få alla juridiska och etiska tillstånd. Men på onsdagsmorgonen kunde appen lanseras och under morgonen laddades den ner av 2 000 personer.

– Jag är optimistisk till att vi kan kartlägga symtomens spridning i landet, säger Paul Franks.

Stoppade MSB

I måndags stoppade Folkhälsomyndigheten ett digitalt verktyg som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit fram, bland annat för att kartlägga upplevda symtom.

– I det här läget var bedömningen att riskerna var betydligt större än vinsterna som skulle vara rätt så små, sade statsepidemiolog Anders Tegnell då.

I början av april meddelade Lunds universitet Folkhälsomyndigheten att appen var under utveckling.

– Vi har inte haft någon detaljerad kommunikation. Om datan är hjälpsam för dem delar vi gärna med oss, säger Paul Franks.

Ökat tryck

Anders Tegnell hoppas att universitets nya app inte ska innebära problem för vården.

– Jag hoppas verkligen att de gjort det i gott samarbete med regionerna som kommer att behöva hantera det ökade trycket om det uppstår, säger han.

Paul Franks är tveksam till om en app som hjälper till att identifiera symtom kommer att belasta vården mer.

– Jag vet inte vilken data de baserar det uttalandet på. Det vore intressant att se det, eftersom det inte är erfarenheten från andra länder där appen används. Men jag tror att det är en ganska stor skillnad mellan vår app och den MSB utvecklade, där vår app är mindre invasiv och ställer inte några diagnoser, säger han.

Fakta: Den nya corona-appen

Appen Covid Symptom Tracker utvecklades ursprungligen av läkare och forskare vid King’s College och Guys and St Thomas’ sjukhus i England. Den används i Storbritannien, USA och snart även i Indien. Den svenska varianten har anpassats till svenska lagar och etiska krav.

Syftet är att ta reda på i vilka delar av landet risken för smitta är hög, vilka faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk, och hur fort viruset sprids i olika delar av landet.

Appen spårar inte användarens rörelsemönster och samlar inte in någon personlig information som namn, personnummer, adress eller telefonnummer. Den är gratis att ladda ner.

Källa: Lunds universitet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons