Annons
Nyheter

Brittisk coronakritik: "Målat in oss i hörn"

De långtgående restriktioner som införts i Storbritannien för att bromsa coronautbrottet väntas inte kunna lyftas förrän i slutet av maj. Men nu ifrågasätts nedstängningen av en av regeringens egna experter.
Storbritannien • Publicerad 4 april 2020
En coronainspirerad målning i Glasgow i Skottland.
En coronainspirerad målning i Glasgow i Skottland.Foto: Andy Buchanan/AFP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar utanför 11 Downing Street för att hylla sjukvårdsarbetarna som kämpar mot coronaviruset. Bilden är från i torsdags.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar utanför 11 Downing Street för att hylla sjukvårdsarbetarna som kämpar mot coronaviruset. Bilden är från i torsdags.Foto: Pippa Fowles/AP/TT

Downing Street har stängt ner det mesta i landet och beordrat invånarna att hålla sig hemma om de inte har något absolut nödvändigt ärende att uträtta. En del har dock börjat fråga sig om nedstängningen av ekonomin på sikt kommer att kräva fler liv än åtgärderna räddar på kort sikt.

– Vi vill hamna i en situation där vi, åtminstone till i slutet av maj, har möjlighet att ersätta den fullständiga nedstängning som vi har nu med ett antal mindre långtgående åtgärder, som mer grundar sig på teknologi och testande, säger regeringsrådgivaren Neil Ferguson, professor vid Imperial College i London, till BBC Radio.

Bytte strategi

Annons

Till en början använde sig Storbritannien av mindre restriktiva åtgärder, liknande dem som används i Sverige. Men premiärminister Boris Johnson beslutade att skärpa reglerna sedan beräkningar av Ferguson pekat mot att totalt en kvarts miljon människor i landet skulle kunna riskera att mista livet i utbrottet.

En annan av regeringens främsta rådgivare, professor Graham Medley, varnar för att nedstängningen både kommer att skada ekonomin och människors hälsa.

– Om vi fortsätter med nedstängningen köper det oss mer tid, vi kan tänka över detta ytterligare, men det löser ingenting, säger han till tidningen The Times.

– Vi har lite grann målat in oss i ett hörn, för nu är frågan: Hur går vi vidare härifrån? I stora drag: Ska vi fortsätta skada barn för att skydda sårbara personer, eller inte?

Vill öka testandet

Enligt nya siffror på lördagen har närmare 42 000 testat positivt för viruset i Storbritannien och 4 313 avlidit efter att insjuknat i covid-19, enligt hälsodepartementet. Ett femårigt barn, det yngsta offret hittills i Storbritannien, finns bland de senaste dödsfallen. Barnet tillhörde en riskgrupp, enligt myndigheterna.

Sju anställda inom sjukvården har också avlidit i sviterna av covid-19, meddelar regeringen på lördagen.

Regeringen hoppas kunna snabba på testandet för att få en bild av hur många som kan ha utvecklat immunitet mot viruset. Hälsominister Matt Hancock har satt ett mål om att man ska kunna genomföra 100 000 tester per dag i slutet av april. Det har dock ifrågasatts från vissa håll med anledning av brist på både nödvändiga kemikalier och testkit.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons