Coronasmittad kvinna dog bara timmar efter provsvaret

En kvinna i 80-årsåldern avled av coronavirus natten mot torsdagen. Hon avled i sitt hem på omvårdnadsboendet Fregatten på Pantarholmen bara två dygn efter provtagning.
- Vi vet inte hur hon smittades, säger Bengt Wittesjö.
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö, äldrechef Gunilla Råberg och medicinskt ansvarig sjuksköterska Anna Hedlund på torsdagens presskonferens.
Foto: Staffan Lindbom

Kvinnan hade de typiska symtomen, hosta och feber, och i tisdags kom regionens läkarbil till Fregatten för att ta prover på kvinnan. På onsdagseftermiddagen kom svaret att hon hade smittats av corona och bara timmar senare, tidigt på torsdagsmorgonen, var hon död. Kvinnans anhöriga underrättades på morgonen.

– Det är ytterst beklagligt, tyvärr visste vi att det är det här som kommer att hända, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö på Region Blekinges presskonferens på torsdagseftermiddagen.

För två veckor sedan införde Karlskrona kommun en avrådan från att besöka boenden med utsatta grupper och hur kvinnan smittades vet man inte. Bengt Wittesjö utesluter inte att det även kan finnas andra smittade på boendet.

– Det finns en risk för det, men det gäller oss alla i samhället. Vi vet inte hur hon har smittats och det är bland annat därför vi drar slutsatsen att vi har smittan i samhället.

Omvårdnadsboendet Fregatten på Pantarholmen har 51 lägenheter, men det finns plats för något fler boende.
Foto: Staffan Lindbom

Under tiden som de väntade på provsvaren hölls kvinnan isolerad på sitt rum och den personal som var inne hos henne bar full skyddsutrustning.

– Vi håller oss till de uppgjorda rutinerna och följer det som gäller i hela samhället, om det finns misstanke om smitta tas prover på de boende och personal som har symtom ska hålla sig hemma. Vi har även stängt offentliga lokaler som nu inte längre är tillgängliga för allmänheten, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska Anna Hedlund.

Gunilla Råberg, chef för äldreförvaltningen i Karlskrona, säger att de jobbar på som vanligt på boendet efter dödsfallet.

– Det är lugnt och tryggt och det finns ingen oro bland personalen.

Vilka åtgärder har ni vidtagit på boendet?

– Vi har inte vidtagit några särskilda åtgärder, mer än att vi följer de rutiner som är framtagna, säger Gunilla Råberg.

Hon säger också att det kan finnas personal som har jobbat på flera boenden och därmed rört sig mellan boendena, men att man nu har stoppat det.

– Vi har ingen kontroll, vi kan inte följa smittkedjorna längre, säger Bengt Wittesjö.

Enligt ansvarig sjuksköterska Anna Hedlund tas det ofta prover på äldre som bor i särskilda boenden och för tillfället väntar de flera svar. Men det är inte aktuellt att testa personalen eller genomföra slumpmässiga tester på äldreboenden så som man har gjort i bland annat Kalmar enligt Bengt Wittesjö.

– Om man inte har några symtom är det meningslöst att testa eftersom man inte kan lita på det testet. Det kan visa negativt även om man bär på smittan.

Sedan två veckor avråder kommunen starkt från besök på boenden med äldre personer.
Foto: Staffan Lindbom

Läs mer

Sport

Bromölla krossade VMA

I 45 minuter lyckades VMA IK hålla relativt jämt tempo med Ifö Bromölla IF.

Sport

Åhus tog efterlängtad seger – klättrade över strecket

Åhus Handboll tog en efterlängtad seger och skaffade sig nytt liv i jakten på nytt kontrakt i handbollstvåan.

Sport

Efter otäcka smällen – Santesson har lämnat sjukhuset: ”Gått förhållandevis bra”

Erik Santesson tacklades tufft och blev liggandes orörlig på isen i hemmamatchen mot Vita Hästen.

Sport

Vinslöv nära allsvenskan – då förlänger succétränaren

Pelle Käll har gjort succé i Vinslöv och är nära att ta laget till allsvenskan.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Live

KHK klasser bättre i toppmötet

Kristianstad HK vann toppmötet mot Hallby.