Annons
Nyheter

Italienare åter till kyrkbänk och trattoria

Ny vecka, nya restriktionslättnader. Under måndagen släpper en rad länder på flera av de åtgärder som införts för att stoppa smittspridningen.
I Italien öppnar kyrkor och restauranger.
Världen • Publicerad 18 maj 2020
En präst med skyddshandskar delar ut nattvarden till en gudstjänstbesökare i Sankt Eugenio-kyrkan i Rom, som precis som resten av Italiens kyrkor tillåtits öppna.
En präst med skyddshandskar delar ut nattvarden till en gudstjänstbesökare i Sankt Eugenio-kyrkan i Rom, som precis som resten av Italiens kyrkor tillåtits öppna.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Utanför Peterskyrkan i Rom köade på måndagsmorgonen en tapper skara på behörigt avstånd från varandra, noterar nyhetsbyrån AFP. Poliser med munskydd tog temperaturen på alla innan de tilläts gå in i basilikan – världens största katolska kyrka – som precis som kyrkor i resten av Vatikanstaten och Italien varit stängd i två månader.

– Ett hoppets tecken, kommenterade påven öppningen av gudstjänstlokalerna i sin direktsända söndagsbön från Vatikanen.

Espresso på lokal

Annons

Italien, ett av de länder i världen som drabbats hårdast av coronapandemin, har också haft en av Europas mest långtgående nedstängningar av samhället. För två veckor sedan inleddes en stegvis öppning, då italienarna bland annat fick börja ta längre promenader, besöka släktingar och köpa hämtmat på restauranger.

Nu går det alltså bra att både gå i kyrkan och inta sin middag – eller morgonespresso – på lokal.

– Jag har inte jobbat på två och en halv månad. Det är en underbar, spännande dag, säger Valentino Casanova, som driver en kaffebar på Piazza del Popolo i centrala Rom, till nyhetsbyrån Reuters.

Fullt upp för frisörer

Även landets frisersalonger får slå upp dörrarna, och efterfrågan på ansning av vildvuxna kalufser tycks vara stor.

– Jag har redan 150 bokningar, alla väldigt brådskande. Alla insisterar på att hamna först i kön, säger Stefania Ziggiotto, som driver en salong i vintersportorten Courmayeur vid foten av Mont Blanc, till Reuters.

– Kalendern är fullbokad tre veckor framöver.

Utöver lättnader för näringslivet blir det nu även tillåtet att resa fritt inom regionerna i landet. Resor mellan regionerna får dock vänta till början av juni.

Åter till skolbänken

I Danmark får högstadie- och gymnasieelever gå tillbaka till skolbänken efter två månader av distansundervisning. Scheman har justerats och antalet lektioner varierar stort från skola till skola, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Yngre elever i Danmark började skolan redan efter påskhelgen.

Också restauranger, kaféer och bibliotek tillåts öppna i den så kallade andra fasen av återöppnandet av det danska samhället.

I Portugal tillåts restauranger, kaféer, högskolor och förskolor att återuppta verksamheten, och i Belgien får vissa årskurser gå tillbaka till skolan.

Glest på Akropolis

Annons

I Grekland har president Katerina Sakellaropoulou beslutat att öppna Akropolis i Aten för allmänheten. De drivor av turister som många nog förknippar med den antika delen av den grekiska huvudstaden lyser dock med sin frånvaro, enligt AFP.

– Vi har aldrig sett så lite folk på Akropolis. Det är som en privat visning, säger en rysk kvinna bosatt i Aten sedan fem år, som besöker klippan med sin make.

Fakta: Flest fall i USA

Här är de tio länder i världen som rapporterat flest fall av coronaviruset (antalet dödsfall inom parentes):

USA: 1 486 742 (89 564)

Ryssland: 290 678 (2 722)

Storbritannien: 244 995 (34 716)

Brasilien: 241 080 (16 122)

Spanien: 230 698 (27 563)

Italien: 225 435 (31 908)

Frankrike: 179 693 (28 111)

Tyskland: 176 551 (7 975)

Turkiet: 149 435 (4 140)

Iran: 120 198 (6 988)

Källa: Johns Hopkins-universitetet (siffrorna är från lunchtid den 18 maj)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons