1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Det var tufft, men jag lärde mig mycket"

För några år sedan hade hans val setts som en svaghet.
När talangen Jonathan Dahlén, 21 år, nu valt att flytta hem från Nordamerika för att hitta glädjen får han ett helt annat stöd.
Jonathan Dahlén var den stora hjälten när Timrå gick upp i SHL för två säsonger. Nu är han tillbaka i Medelpadklubben och hoppas kunna hitta glädjen med ishockeyn igen.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Han var den stora kvalhjälten när Timrå tog steget upp i SHL för två säsonger sedan.

I fjol skulle Jonathan Dahlén ta det sista klivet och slå sig in i NHL tillsammans med kompisen Elias Pettersson i Vancouver.

Pettersson gjorde jättesuccé, för Dahlén lyfte det aldrig. Han fastnade i farmarligan, stannade i utvecklingen, blev bortbytt till San Jose och fick ta emot en hatstorm på sociala medier från besvikna Vancouveranhängare.

Nu har han valt att flytta hem – utlånad av NHL-klubben San Jose – för att hitta tillbaka till den där glada killen som gjorde jättesuccé för två säsonger sedan.

"Går åt rätt håll"

Ett drag som för bara några år sedan hade setts som en svaghet. Men när spelarna öppnat sig allt mer de senaste åren och pratat om bland annat mental ohälsa – som Robin Lehner och Patrik Berglund – har ishockeyns machostämpel skrubbats bort allt mer.

De flesta har insett att under all utrustning finns också en människa.

– Jag är lite förvånad att det inte kommit tidigare, men det går åt rätt håll. Man ska lyssna på sig själv och det man mår bäst av att göra. Det är magkänslan som ger rätt beslut, i alla fall 95 procent av gångerna. Fem procent av gångerna gör man fel, men det får man ta. Lyssnar man på andra och tar ett felbeslut blir det jobbigare, säger 21-åringen.

TT: Visade San Jose förståelse?

– De var förstående och köpte det, det var ju ett bra tecken att de ville behålla mina rättigheter och låna ut mig. Det visar att de fortfarande tror på mig och det gör mig också varm i kroppen. Det är skönt och roligt, säger han.

Stor press

Dahlén försöker i efterhand se förra säsongens turbulens kring klubbytet, då han i hatstormen stängde av sociala medier, som en positiv erfarenhet:

– Det var tufft, men jag lärde mig väldigt mycket av det och det grundade beslutet att komma hem. Jag är 21 år och har fått vara med om allt det här, så jag känner mig lyckligt lottad. Jag har fått mycket erfarenhet och har ändå väldigt många år kvar av min karriär.

Dahlén säger att han nu mår bra och trivs med sina kompisar i Timrå. Men pressen är stor på honom. På upptaktsträffen inför seriestarten redovisades en spelarenkät där Dahlén inte bara ses som "årets nyförvärv", utan också är favorit till att bli säsongens MVP, skytteligavinnare och poängligavinnare.

– Jag tar det som en komplimang, ett kvitto på att man gjort något bra tidigare. Jag fokuserar bara på att ha kul själv och försöka göra så gott jag kan för att hjälpa laget att vinna, säger han.

Timrås tränare Fredrik Andersson fokuserar på att hjälpa Dahlén både att hitta glädjen och hålla nere förväntningarna.

– Vi måste ha tålamod, han kommer från en brokig säsong under svåra omständigheter. Han har haft det tufft på sidan om och i hockeyn. Kan vi bara bygga hans självförtroende och få honom att hitta glädjen så tror jag vi får en fantastiskt bra spelare.