1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Drottning Elizabeth: Brexit den 31 oktober en prioritet

Drottning Elizabeth läser sitt tal vid parlamentets öppnande.
Foto: Victoria Jones/AP/TT

"Min regerings prioritet har alltid varit att säkra Storbritanniens utträde ur den europeiska unionen den 31 oktober", sade drottning Elizabeth från sin gyllene tron.

Drottningen läste upp en lista över 26 lagförslag, allt från en genomförd skilsmässa från EU till nya strängare straffsatser och förbättringar för klimatet, i ett tal författat av regeringen.

Varje år håller drottningen ett tal vid det brittiska parlamentets öppnande, som stakar ut regeringens program för de kommande tolv månaderna. Men Boris Johnsons regering saknar majoritet och har små chanser att kunna driva igenom någon av de punkter som drottningen läste upp och det kan bli första gången på nästan hundra år som monarkens tal röstas ned. Senast det hände var 1924.

Diane Abbott, inrikesminister i Labours skuggregering, har kallat talet en fars. "Det är bara en ospecificerad lista som regeringen vare sig har avsikt eller möjlighet att genomföra." Hon och flera andra kritiker avfärdar talet som valpropaganda, för det nyval Johnson får allt svårare att undvika.