1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ekberg tar paus från handbollslandslaget

Det blivande Tysklandsproffset Alfred Jönsson får en ny chans att göra debut i handbollslandslaget. Han finns med i truppen till sommarens Euro Cup-matcher mot Spanien och Österrike.
Det gör inte lagkaptenen Niclas Ekberg, som har valt att ta en paus från landslaget.
Tidigare lagkaptenen Niclas Ekberg tar en paus från handbollslandslaget. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Ekberg nobbar landslaget av familjeskäl, och i avsaknad av honom har ett lagkaptensråd bildats, bestående av Jim Gottfridsson, Mikael Appelgren och Max Darj. Gottfridsson blir den som bär bindeln under matcherna.

"Vi respekterar Niclas beslut att prioritera familjen och han vet att han är välkommen att slåss om platserna framöver om han upplever det annorlunda senare", säger Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson i ett pressmeddelande.

Två olika trupper

Andrésson tar ut två trupper på samma gång. Den ena gäller Euro Cup-matcherna borta mot Spanien den 12 juni och hemma mot Österrike den 16 juni. Den andra, med fler nya namn, gäller två träningslandskamper borta mot Japan den 20 och 22 juni.

Handbollsligans skyttekung Alfred Jönsson är uttagen i båda trupperna. 21-åringen, som lämnar Lugi i sommar för spel i tyska Hannover-Burgdorf, var uttagen redan till Euro Cup-matcherna mot Norge tidigare i våras men missade samlingen på grund av skada.

"Han skulle ha debuterat då men hindrades av en fotskada. En fantastisk spelare som trots sin ålder är oerhört mogen i sitt spel och har stora möjligheter att på sikt bli en nyckelspelare i både landslaget och Bundesliga", säger Kristján Andrésson.

Sex landslagsdebutanter

Euro Cup är det europeiska handbollsförbundets nystartade turnering för nationer som redan är kvalificerade till nästkommande EM. Nästa mästerskap arrangeras i Österrike, Norge och Sverige i januari 2020. Även Spanien är direktkvalificerat till turneringen som regerande mästarlag – och utgör därmed det fjärde laget i Euro Cup. Sverige ligger trea i gruppen efter en vinst och tre förluster.

Till matcherna mot Japan är sex spelare utan A-landskamper, utöver Alfred Jönsson, uttagna: Josip Cavar, Alfred Ehn, Lucas Pellas, Christopher Hedberg, Oskar Sunnefeldt och Gzim Salihi.