Annons

Euroländer vill ha ordning på Italien

Gör vad som behövs, är uppmaningen från övriga euroländer till Italien i landets budgetträta med Bryssel.
Fast det ordnar sig nog ändå, tror den italienske finansministern.
EU • Publicerad 13 juni 2019
Italiens finansminister Giovanni Tria tillsammans med eurogruppens mötesordföranden, Portugals finansminister Mario Centeno, vid ett möte i Bryssel i våras. Arkivfoto.
Italiens finansminister Giovanni Tria tillsammans med eurogruppens mötesordföranden, Portugals finansminister Mario Centeno, vid ett möte i Bryssel i våras. Arkivfoto.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Italiens ekonomi stod inte formellt på dagordningen när euroländernas finansministrar samlades i Luxemburg på torsdagen. Ändå var det många som tog upp sin oro när de anlände till mötet.

– Det är viktigt att reda ut alla politiska beslut som behövs för att få Italien att rätta sig. Det är viktigt att hålla sig till åtagandena, säger eurofinansministrarnas mötesledare, portugisen Mario Centeno.

Annons

På ett arbetsgruppsmöte i tisdags ställde sig övriga EU-länder bakom EU-kommissionens varning mot Italien, som riskerar dryga böter om man inte vidtar åtgärder för att få ner sin stora statsskuld på motsvarande 130 procent av BNP. Tanken just nu är att förhandlingar mellan Bryssel och Rom ska ge resultat.

"Problematiskt"

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire manar Italien att "ta den hand som kommissionen utsträckt". Tyske kollegan Olaf Scholz betonar att det finns en anledning till att budgetreglerna har införts.

Liknande ord flikas även in från icke-eurolandet Sverige.

– Jag tycker det är viktigt att kommissionen gör sitt arbete och granskar de italienska statsfinanserna ordentligt. Det är viktigt att ha långsiktigt stabila statsfinanser och det är klart att det är problematiskt att Italien har budgetunderskott, väldigt stor statsskuld och också en mycket åldrande befolkning, säger finansminister Magdalena Andersson (S), som också är på plats i Luxemburg.

Nya uppgifter?

Hennes italienske kollega Giovanni Tria är ändå optimistisk om att inga nya åtgärder ska behövas och hävdar att det framgår av nya uppgifter och beräkningar. Samtidigt lovar han att landet ska följa reglerna.

Det sista ser Magdalena Andersson som självklart.

– Alla länder har tillsammans beslutat om ett ramverk. Vi har beslutat om en process hur det här ramverket ska följas upp. Nu är det naturligtvis viktigt att kommissionen gör sin del, säger finansministern i Luxemburg.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons