Annons

Extremlåga nivåer av torsk och kolja i väst

Djur • Publicerad 8 juni 2019
Många fiskar torsk och kolja trots minskat bestånd. Arkivbild.
Många fiskar torsk och kolja trots minskat bestånd. Arkivbild.Foto: Robert F Bukaty/AP/TT

Ovanligt många fiskar söker sig bort från Bohuskusten i västra Sverige och läget är nu allvarligt för många arter i området, enligt en ny rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

– För några av de viktigare arterna som torsk, vitling och kolja så är det bland de lägsta nivåerna vi sett. Det är oroväckande att vi inte har de stora populationerna kvar längs kusten, säger Joakim Hjelm, chef för SLU:s havsfiskelaboratorium i Lysekil, till Sveriges Radios .

Annons

Sedan 2001 har SLU analyserat fiskebestånden längs västkusten och fjolårets mätningar pekar på en dyster utveckling, som till stor del förklaras med klimatförändringar och ett högt fisketryck.

För att förbättra förutsättningarna för fiskarna har projektet 8-fjordar bland annat fredat torsken från allt fiske i vissa området och byggt upp konstgjorda rev. Projektet är ett samarbete mellan flera kommuner i Västra Götaland med syfte att förbättra vattenmiljön.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons