Annons
Nyheter

Falsk polis försökte lura föräldrar

Vid minst två tillfällen under helgen ska någon eller några ha försökt lura till sig pengar genom att ringa och utge sig för att vara polis.
Personer uppmanas att logga in med bank-id efter det att man sagt till dem att deras barn får akutvård på sjukhus.
Brott • Publicerad 3 maj 2020
Polisen poängterar att man aldrig ber någon att identifiera sig med bank-id. Arkivbild.
Polisen poängterar att man aldrig ber någon att identifiera sig med bank-id. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Östgöta Correspondenten rapporterar om ett fall då ett par i Motala i fredags kväll fick ett samtal från en person som sade sig vara polis. Personen påstod att parets son hade varit med i en trafikolycka och låg svårt skadad på sjukhus.

– Den som tar emot samtalet blir förstås väldigt upprörd och det blir så att man byter samtalspartner. Men då säger personen i luren att för att de ska kunna veta att de pratar med rätt person behöver denne logga in med sitt bank-id och uppge sina kontokortsuppgifter, säger polisens presstalesperson Monica Bergström till tidningen.

Annons

När personen loggar in på bank-id ombeds hen att godkänna en betalning på en stor summa.

– Personen var vaken och observant och godkände aldrig summan. Därför stannar det här vid ett försök till bedrägeri, säger Monica Bergström.

Polisen i region Nord rapporterar om en händelse med ett liknande förlopp i Skellefteå under samma kväll.

Polisen poängterar att myndigheten aldrig ber någon att identifiera sig med bank-id.

– Det här är ett väldigt fult tillvägagångssätt som är väldigt svårt att värja sig emot. Det är ju så man häpnar över vilka metoder som används. Det är lätt att bli lurad vid en sådan här händelse, säger Monica Bergström.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons