Annons

Färre fåglar än i fjol vid årets örnräkning

Hälften så många havsörnar skådades vid årets örnräkning i Mellansverige jämfört med i fjol. Men projektledaren Sten Ullerstad är ändå positivt överraskad.
Djur • Publicerad 29 februari 2020
125 havsörnar rapporterades in under årets räkning. Arkivbild.
125 havsörnar rapporterades in under årets räkning. Arkivbild.Foto: Ole-Tommy Pedersen/NTB scanpix/TT

Observatörerna trotsade blåst och dimma på drygt 90 platser i cirka 25 kommuner i Mellansverige. Sammanlagt ringdes 125 observationer in till fältstationen Rördrommen i den årliga örnräkningen.

Det är hälften så många som i fjol. Orsaken är vädret, framför allt de isfria sjöarna, tror Sten Ullerstad.

Annons

– Vi tror att örnarna har sökt sig norrut eller till mindre sjöar där vi inte haft räkning, i brist på överskottsfisk som yrkesfiskare lämnar till örnarna på isen. Nu måste de jaga fisk själva.

Med tanke på vädret under årets räkning är Sten ändå nöjd.

– Det är ett fantastiskt bra resultat. Jag hade nog gissat personligen att vi skulle ligga en bit längre ner.

Havsörnstammen i Mellansverige mår generellt bra, enligt Sten Ullerstad. Men han vill också varna för ett ökande problem.

– Allt fler örnar dödas av tåg och bilar. Vi har haft många påkörningar där tåg har kört ihjäl havsörnar och till viss del även kungsörnar som suttit och käkat på förolyckade djur.

Under årets räkning syntes inga kungsörnar till. Förra året rapporterades sex stycken in.

Jonas Grönvik/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons