Annons

"Fick nog vara med om värre än 'Madde'"

Steget till Wolfsburg har varit stort för Madelen Janogy. Men under sin första tid i Tyskland har hon fått stor hjälp av Fridolina Rolfö.
Det stödet hade Rolfö själv velat ha.
Fotboll • Publicerad 7 mars 2020
Madelen Janogy under fredagens träning på Estádio de Nora i Albufeira inför lördagens match mot Danmark i Algarve Cup.
Madelen Janogy under fredagens träning på Estádio de Nora i Albufeira inför lördagens match mot Danmark i Algarve Cup.Foto: Janerik Henriksson/TT

Janogy anslöt till Wolfsburg från Piteå den 1 januari. Hittills har hon varken fått speltid eller tagit plats på bänken när de tyska fotbollsmästarna spelat tävlingsmatcher.

Tuff start på livet som Europaproffs? Tvärtom, säger 24-åringen från Falköping.

Annons

– Jag har läst på Twitter att jag har en tung period, och att jag inte har spelat så mycket. Men jag har det jättebra, säger Janogy.

– Jag känner att jag utvecklas otroligt mycket, och jag tror att man glömmer vilket stort steg det är att gå från Piteå till Wolfsburg.

Den största omställningen gäller tempot på träningarna, och kvaliteten på spelarna hon har runt sig, säger hon. Och språket.

Privat översättare

Tur då att hon har en tysktalande landsmaninna att luta sig mot. Fridolina Rolfö har spelat i Bundesliga sedan 2017, och har blivit något av en fadder hittills. Janogy har bott hemma hos Rolfö fram till nu men efter Algarve Cup flyttar nyförvärvet in i en egen lägenhet.

– Hon har betytt så mycket för mig. Hon har hjälpt mig med översättningar och har visat mig var allting ligger och kört runt mig och så, säger Janogy.

– Bara att ha någon att prata med efter träningar, eller om det är något som har hänt, eller ”vad sade tränaren om den övningen?”, betyder mycket.

Härdad av utskällningar

För Rolfö har rollen som omhändertagande landslagskompis fallit sig naturlig. Hon hade själv velat ha liknande hjälp när hon flyttade från Linköping till Bayern München 2017.

– Det fanns ingen som talade mitt språk och som kunde förstå hur den svenska mentaliteten fungerade gentemot den tyska. Jag hade önskat att jag varit i ”Maddes” situation, med många skandinaver i laget. Jag hade en tuffare tid i och med att jag kom ganska ensam och förväntades slängas in i den tyska mentaliteten. Jag fick nog vara med om lite värre än vad ”Madde” går igenom, säger Rolfö.

TT: Hur tufft var det?

– Du förväntades vara extremt hårdhudad, det var en utmaning i sig att hantera situationen med utskällningar och det tyska sättet att kommunicera på. Men med lite distans till det så har jag väl lärt mig något av det och blivit mer hårdhudad av det.

Annons

Rolfö är inte heller orolig för Madelen Janogys skull. Speltid kommer hon att få vad det lider, säger hon.

– Hon har gjort det bra hittills. Det har så klart varit ett nytt språk, nya tränare och nya spelare. Så det tar tid att acklimatisera sig. Men hon har gjort det jättebra hittills. Man ser att hon vill mycket och vill visa vad hon går för. Jag vet att hon kommer att prestera i laget.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons