Annons
Ystad

Fler kontroller gav resultat – så här många fler biljettfuskare åkte fast

Av de 170 000 biljettkontroller utfärdade av Skånetrafiken i kollektivtrafik runtom i länet var nästan 18 000 stycken tjuvåkare, rapporterar P4 Malmöhus. Det är en ökning med 1800 personer jämfört med året dessförinnan.
Skåne • Publicerad 19 januari 2020
Foto: Mark Hanlon

Antalet tjuvåkare som åkte fast i kollektivtrafiken har ökat med 1800 personer under 2019 jämfört med 2018. Men det beror inte på att antalet tjuvåkare har blivit fler.

Mikael Thomasson, chef Företag & Partners vid Skånetrafiken, förklarar att det höga antalet resenärer som åkt fast för tjuvåkning, beror en ökning av antal biljettkontroller jämfört med tidigare år.

Annons

– Vi gör fler kontroller på ställen där det är mycket resenärer. Det största syftet med hela kontrollantverksamheten är proaktivteten och synligheten. Att man är ute så resenärerna vet att man kan få en extra biljettkontroll, säger han till P4 Malmöhus.

Huruvida fler kontrollanter blivit anställda för att utföra jobbet är en fråga man kan ställa sig i och med ökningen av antal biljettkontroller. Mikael Thomasson svarar även på detta.

– Nej, vi har inte anställt fler kontrollanter utan vi gör fler kontroller på ställen där det är mycket resenärer och då får vi ut mer kontroller på ett år än vad vi får om vi åker ute i periferin i Skåne.

De ställen kontrollerna är extra noggranna på är exempelvis Öresundsbron, Citytunneln samt stadstrafiken i Malmö och Helsingborg. Men det är inte riskfritt att åka utan biljett på övriga ställen för den sakens skull.

– Vi åker runt i hela Skåne men vi har gjort fler kontroller på dessa ställen.

Skånetrafiken satsar på att under 2020 utföra ännu fler kontroller för att få fast fler tjuvåkare, enligt uppgifter från Aftonbladet. Totalt ser man fram emot en ökning på cirka 8 procent kontra 2019.

Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons