Annons

Flera bibliotek avskaffar förseningsavgiften

Kultur • Publicerad 24 september 2019
Fler bibliotek väljer att slopa förseningsavgiften. Arkivbild.
Fler bibliotek väljer att slopa förseningsavgiften. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Allt fler bibliotek väljer att slopa förseningsavgiften. I år har Skellefteå, Säter och Mjölby slutat med eller är på väg att sluta med att ta ut en avgift när böcker lämnas in sent, enligt .

– Vår bedömning är att avgifterna slår mot dem som redan har svårt att använda biblioteket. Man kanske är beroende av andra för att ta sig till biblioteket, man är osäker på om man kommer hinna lämna tillbaka böckerna i tid. Förseningsavgifter kan bli ett hinder för personer att låna böcker, säger Anya Feltreuter, biblioteksansvarig i Mjölby till Kulturnytt.

I stället för en avgift blir man spärrad från att låna nya böcker och till slut får man betala en summa för att ersätta boken om den inte kommer tillbaka. Sedan Mjölby tog bort förseningsavgiften har de inte märkt av någon ökning av försenade böcker.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons