Annons
Nyheter

FN-bas med svenskar i Mali beskjuten

– Vi har aldrig sett en attack som denna.
Det säger myndigheter i Mali efter en dödlig, uppenbarligen välplanerad, terroraktion mot FN-styrkor i Timbuktu. Svenskarna som är stationerade på platsen skadades inte.
Mali • Publicerad 15 april 2018
Den svenska FN-styrkan lyder under FN:s insats i Mali, Minusma. Förbandet opererar huvudsakligen från Camp Nobel strax söder om Timbuktu och är ett underrättelseförband. (Arkivbild)
Den svenska FN-styrkan lyder under FN:s insats i Mali, Minusma. Förbandet opererar huvudsakligen från Camp Nobel strax söder om Timbuktu och är ett underrättelseförband. (Arkivbild)Foto: Henrik Montgomery/TT

Gärningsmännen var utklädda till militär personal, och gick till anfall med såväl raketer som sprängmedelsförsedda bilar på lördagseftermiddagen.

Enligt maliska myndigheter räknade man på kvällen till en död FN-soldat samt minst ett 20-tal skadade. Av de skadade är många fransmän som ingår i Minusma, FN:s fredsstyrka.

Annons

Den svenska delen av FN-basen berördes inte direkt av attacken, och samtliga svenskar rapporteras vara välbehållna.

– Man har räknat in alla svenskar och ingen är skadad, säger Jonas Svensson, vakthavande informatör på Försvarsmakten, till TT.

Maliska källor är förbluffade över händelsen.

– Det är första gången det förekommer en attack av den här storleken mot Minusma i Timbuktu, säger en säkerhetskälla till nyhetsbyrån AFP.

– Vi har aldrig sett en attack som denna, säger en annan myndighetskälla i staden.

– Granateld, raketer, explosioner, kanske till och med självmordsbombare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons