Annons
Nyheter

Fokus på förövare tar udden av brottet

Den misstänkte förövaren eller sexköparen talar ut i medierna, medan hans offer ofta förblir tyst och osynligt.
Brott • Publicerad 16 maj 2020
Förövare talar ut i medierna – medan offer för sexhandel och offer för sexövergrepp ofta förblir osynliga. Arkivbild.
Förövare talar ut i medierna – medan offer för sexhandel och offer för sexövergrepp ofta förblir osynliga. Arkivbild.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Intervjun i TV 4 med programledaren och entreprenören Paolo Roberto, som greps under natten till fredag efter ett misstänkt sexköp, har väckt kritik. Han är heller inte den enda misstänkta förövaren som fått stort utrymme att tala ut i medier de senaste åren.

Amanda Ålenius är grundare av Facebookgruppen Annonsrådet som anmäler sexistiska och könsdiskriminerande annonser. Hon kan förstå tanken att synliggöra förövare genom att visa upp att det är vanliga män.

Annons

– Men samtidigt har medier ett jätteansvar att inte låta den här typen av intervjuer bli snyfthistorier där förövare får styra sitt eget narrativ och framställa sig själva som offer. Det blir ett sätt att förminska vad som inträffat och tar udden av allvaret i det som faktiskt hände, säger hon.

I intervjun påstod Paolo Roberto att sexköpet var ett sätt att döva sin ångest. Han sade också att han inte hade några tankar kring vem kvinnan han köpte sex av var, eller vad hon hade varit med om.

Ingen upprättelse

– Vi lever kvar i någon form av myt om den lyckliga horan, en föreställning om att i Sverige skulle kvinnor sälja sex för att de vill det – inte för att de är slavar eller offer för trafficking. Det är så enormt viktigt att medier ställer de jobbiga frågorna. Annars blir det skevt, det blir en normalisering där sexköparen får sitta och ursäkta sig för en jättepublik, medan det riktiga offret aldrig får någon upprättelse egentligen, säger Amanda Ålenius.

Enligt polisen kom de flesta av kvinnorna som påträffades i insatsen från utsatta situationer i fattiga länder i Europa.

Cassandra, talesperson för nätverket Inte din hora, beskriver gruppen som den kanske osynligaste gruppen av dem som säljer sex i Sverige.

– Det här är människor som befinner sig i samhällets ytterkanter, och som ofta inte har en egen röst. Det är viktigt att hela samhället förstår att det är ett väldigt angeläget problem, och någonting som vi behöver lägga mer resurser på, säger Cassandra.

TV 4:s Jenny Strömstedt, som gjorde intervjun med Paolo Roberto, skriver på Instagram att det finns ett syfte att visa att sexköpare kan vara framgångsrika män som finns runtomkring oss. Men också att kunskapen hos dessa sexköpare om konsekvenserna för den de köper sex av är låg.

"Att de inte ser sina handlingar i ett större sammanhang av organiserad brottslighet och människohandel", skriver Strömstedt.

"Vet precis vad de gör"

Amanda Ålenius håller inte med.

– Det är en fördummande kontext att prata om sexköp i, att män inte skulle förstå att de våldtar eller bidrar till trafficking. För män är inte korkade, de vet precis vad de gör. Det man snarare borde fokusera på är varför de inte bryr sig.

Annons

Att kvinnorna inom sexhandeln, liksom övriga offer för sexövergrepp, så ofta förblir osynliga är ett problem, anser hon.

– Man måste ha en jämvikt. Det kanske inte går att intervjua just den kvinnan, men i sammanhanget måste det finnas röster som får höras från andra sidan, exempelvis kvinnorättsorganisationer och organisationer som kan berätta om det som verkligen hände. Det kan inte vara så att en misstänkt förövare ska få sitta helt oemotsagd, säger hon.

På lördagen följdes intervjun med Roberto upp med representanter för bland annat Talita, en ideell organisation som erbjuder en väg ut ur prostitution.

– De kvinnor som kommit till våra boenden den senaste tiden har utsatts för brutal misshandel. De kan inte sova, de kan inte äta och mår fruktansvärt dåligt, säger Josephine Appelqvist, grundare av Talita, till tv-kanalen.

Fakta: Flera män greps

Polis genomförde på torsdagskvällen en razzia mot misstänkta sexköpare på en adress i centrala Stockholm.

Enligt medieuppgifter lagfördes elva personer i samband med insatsen.

En av dem var tv-stjärnan och entreprenören Paolo Roberto. Enligt uppgifter till flera medier rör det sig om ett fullbordat sexköp som han ska ha betalat 1 500 kronor för. Han förhördes på plats och ska sedan ha försatts på fri fot.

De flesta kvinnorna som männen misstänks ha köpt sex av kommer från några av Europas fattigaste länder, enligt polisen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons