Företagare slipper skatteansvar

Företagare slipper personligt betalningsansvar för skatter som de i krisen fått anstånd med.
En glädjande nyhet, kommenterar Företagarna.
Skatteverket ändrar tillfälligt regler om personligt betalningsansvar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Skatteverket har i ett ställningstagande beslutat att tillfälligt lyfta det personliga ansvaret för skatteskulder som företaget fått anstånd med, så kallat företrädaransvar som innebär att vd eller styrelseledamot annars kan bli betalningsskyldig.

Beskedet hänger ihop med coronakrisen och regeringens beslut i ett av krispaketen att låta företag få anstånd med att betala skatt och även använda redan inbetalda pengar på skattekontot för att skapa extra likviditet i det ansträngda läget.

Intresseorganisationen Företagarna har välkomnat beskedet att få använda skattepengar på krita, men var samtidigt snabbt ute och påtalade det riskfyllda med att låta företagaren låna av staten om man inte samtidigt lyfter det personliga betalningsansvaret för skatteskulden.

"Det är en mycket glädjande nyhet. Sveriges företagare får genom detta ett välbehövligt andrum och vet att plötsliga skatteskulder på grund av krisen inte kommer leda till att man behöver gå från hus och hem", skriver Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, i en kommentar.

Men reglerna är tillfälliga. När anståndet löper ut, återgår reglerna till det normala med företrädaransvar.

Läs mer

Live

Mjällby besegrade Djurgården – klart för kvartsfinal i Svenska Cupen

Mjällby AIF vann gruppfinalen mot Djurgårdens IF med 2–1 och är klart för kvartsfinal i Svenska Cupen.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Vranjes och Slovenien kvar i semifinalkampen

Sverige är borta från chansen att nå semifinal i handbolls-EM på hemmaplan, men den tidigare svenske storspelaren Ljubomir Vranjes kan fortfarande nå finalhelgen i Stockholm.

Sport

Klartecken från skyttedrottningen – följer med upp i ettan

Slog till med nytt personligt målrekord under 2019.

Sport

Norge-aktuell och på titeljakt: ”Vi borde vara favoriter”

Kryddat KFC utmanar om guldet