Annons
Nyheter

Första "app-bilden" av covidsmittan i Sverige

Coronaviruset • Publicerad 12 maj 2020
Ungefär 130|000 personer deltar i projektet Covid Symptom Study, som drivs av forskare vid Lunds universitet. Arkivbild.
Ungefär 130|000 personer deltar i projektet Covid Symptom Study, som drivs av forskare vid Lunds universitet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ungefär 3 procent av befolkningen i Stockholms, Södermanlands, Västmanlands, Gävleborgs och Dalarnas län har just nu tydliga symtom på covid-19 – här är smittan mest utbredd i landet. I alla fall om man ska tro den första datasammanställningen från den app som forskare vid Lunds universitet lanserade den 29 april. Lägst andel smittade finns enligt appen i Skåne, Kronoberg, Jönköping och Västernorrland, där 1,5–2 procent har en sannolik infektion.

Totalt deltar drygt 130 000 personer i studien och har laddat ner appen, där de själva rapporterar symtom enligt en metod som har utvecklats av forskare på King’s College London och som har publicerats i tidskrifterna Science och Nature Medicine. En nackdel är att studien än så länge bara omfattar personer i åldrarna 20–69 år, och att andelen män är låg. Forskarna välkomnar därför fler äldre personer och fler män till studien, som ska pågå löpande framöver.

Ett av målen är att i tid upptäcka nya utbrott av covid-19 och på så vis kunna ge sjukvården en chans att förbereda sig, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons