Annons

Djurgården bröt tunga bortasviten mot LHC

Niklas Svedberg var en av de största hjältarna bakom Djurgårdens första bortaseger på över en månad; 3-2 efter förlängning mot Linköping.
Målvaktsstjärnan räddade 32 av 34 skott – och även straffen han orsakade efter att ha kastat klubban.
Ishockey • Publicerad 3 mars 2020
Djurgårdens Dick Axelsson satte två mål borta mot Linköping. Arkivbild.
Djurgårdens Dick Axelsson satte två mål borta mot Linköping. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Djurgården hade fyra raka förluster på bortaplan – de två senaste med hemska 3–12 totalt.

En vinst mot Linköping var därför mycket betydelsefull av två anledningar.

Annons

Dels för att bryta den negativa trenden inför stundande slutspel – och också inte minst behålla sin plats bland de sex som tar sig direkt till SM-kvartsfinal.

– Det var knappast något skönspel, vi kämpade verkligen till oss segern. Vi stängde ned LHC riktigt bra i sista perioden. Synd att de ändå fick in en kvittering på slutet, men viktigt att vi tog bonuspoängen, säger Niklas Svedberg.

Little slog till igen

Den 30-årige målvakten klev fram som den största hjälten – tillsammans med dubbla målskytten Dick Axelsson, som pricksköt in både 1–0 och 2–1 för gästerna.

Den sista fullträffen kunde ha blivit avgörande, om det inte vore för att SHL:s skyttekung (22 mål) Broc Little kvitterade 37 sekunder före slutsignalen.

Men Tom Wandell satte vinstpucken efter att ha blivit frispelad av Linus Hultström i förlängningen.

– Svedberg gjorde det jäkligt bra i kassen och svarade för flera räddningar när det behövdes som mest, säger tränaren Robert Ohlsson.

Otillåtet knep

Speciellt i den andra perioden, då LHC tryckte på rejält och vann skotten med 15–7.

Och Niklas tog även till lite otillåtna knep för att hindra hemmalaget att näta…

När Patrik Lundh hade hela kassen öppen kastade Svedberg klubban. Något mål blev det inte och burväktaren parerade även den dömda straffen av Broc Little.

– Jag vill ju självklart förhindra baklängesmål till varje pris och skickade i väg min klubba i ren desperation för att störa skottet. Nu missade han ju ändå, så det var egentligen onödigt. Men jag räddade ju å andra sidan straffen, säger Svedberg.

Annons

Strax efter parerade han dessutom ett friläge från Little när Linköping hade powerplay och agerade mycket stabilt mellan stolparna hela matchen.

Linköping – som hade vunnit åtta av de tretton senaste omgångarna – hade behövt tre poäng för att på allvar vara med i kampen om den tionde och sista platsen i playin.

Missar slutspel andra året i följd

Nu ökade i stället avståndet till nio poäng med bara fyra omgångar kvar att spela.

Däremot säkrade klubben mer eller mindre ett nytt SHL-kontrakt. Leksand är nämligen tolv poäng efter – samt har hela 27 minusmål fler.

– Kring jul befann vi oss på botten av en djup grop, men har kravlat oss upp på ett härligt sätt och har något att bygga vidare på. Vi kunde mycket väl ha tagit full pott de tre senaste omgångarna, men brister för ofta på målskyttet, säger tränaren Bert Robertsson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons