Annons
Nyheter

Fuskande pilotelever stängs av

Utbildning • Publicerad 24 april 2020
Kammarrätten i Jönköping bedömer att det var rätt av Transportstyrelsen att stänga av sju pilotelever. Arkivbild.
Kammarrätten i Jönköping bedömer att det var rätt av Transportstyrelsen att stänga av sju pilotelever. Arkivbild.Foto: Margareta Gustafsson/TT

Sju elever vid en pilotskola i Nyköping försökte fuska under ett teoriprov, men blev påkomna. Nu har kammarrätten bedömt att det var rätt att stänga av dem.

I samband med teoriprovet för trafikflygarexamen i januari förra året hade Transportstyrelsen satt in extra kontrollåtgärder eftersom det bedömdes finnas en risk för fusk.

Annons

Enligt Transportstyrelsen var det sju elever som försökte få en otillåten fördel genom att ha mobiltelefoner med sig till provet eller genom att föra ut provfrågor från lokalen. Piloteleverna stängdes av i 18 månader. De underkändes också på tidigare delprov som godkänts.

Eleverna överklagade till förvaltningsrätten, som upphävde avstängningar för fyra av dem. Ärendet gick vidare till kammarrätten som bedömer att det var rätt att stänga av piloteleverna. För en av dem sänks avstängningstiden till ett år.

"Kammarrätten hade en annan uppfattning än förvaltningsrätten om vad det innebär att avslöjas med att fuska", säger kammarrättslagmannen Ola Holmén i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons