Hammarlund sänkte Piteå i comebacken

Rosengård får vänta med att ta fram segerchampagnen.
Göteborg vann borta mot Piteå med 2–1 – efter en succéartad återkomst för Pauline Hammarlund.
Fotboll • Publicerad 12 oktober 2019
Göteborgs Pauline Hammarlund, höger, jublar efter sitt mål i slutet på den första halvleken mot Piteå.Foto: Pär Bäckström/TT

Förutsättningarna var enkla för Göteborg inför bortamatchen mot Piteå. Seger och tre poäng var det enda som gällde – annars skulle serieledande Rosengård redan i dag bli svenska mästare i kavaj.

Men Malmöklubben får vänta med att fira första SM-guldet sedan 2015, åtminstone till på söndagen då laget på egen hand kan bärga titeln via seger hemma mot Linköping.

Göteborg gjorde jobbet på LF arena, vann med 2–1 och är därmed fem poäng efter Rosengård med två matcher kvar att spela.

Matchen kunde dock börjat bättre för västkustlaget som redan efter drygt 20 minuters spel tvingades plocka av skadade mittbacken Emma Berglund.

Efterlängtad comeback

Men inget ont som inte för något gott med sig. För in kom i stället Pauline Hammarlund som gjorde comeback efter två månaders skadefrånvaro – och 20 minuter senare hade hon gjort sitt nionde mål för säsongen.

– Det var kanske inte optimalt, jag hann inte ens värma upp. Men jag har blivit godkänd för spel och jag litar på knäet. Jag känner mig pigg och spelsugen, säger hon till Göteborgs-Posten.

Det var dock landslagsmittfältaren Julia Zigiotti Olme som visade vägen i den första halvleken, detta när hon med ett behärskat avslut skickade in ledningsmålet i den 31:a minuten efter en fin passning snett bakåt från Emma Koivisto på kortlinjen.

"Jätteskönt"

Strax före halvtid var det Hammarlunds tur att träda in i målprotokollet. 25-åringen intog en fin position i straffområdet och kunde från nära håll stöta in 2–0 via stolpen.

– Det var många som sa att jag skulle glömma den här säsongen och fokusera på nästa, men jag har haft som mål att ta mig tillbaka och bidra de sista matcherna. Det är jätteskönt när man känner att man kan göra det, säger hon.

Det skulle dock bli nervigt i den andra halvlekens slutminuter efter att Nina Jakobsson reducerat för Piteå i den 88:e minuten – men Göteborg höll undan och tog därmed en tung trepoängare borta mot förra årets mästarlag.