Annons

Gripanden i azerisk protestvåg

Azerbajdzjan • Publicerad 19 oktober 2019
Protester i Baku.
Protester i Baku.Foto: 

Polisen i Azerbajdzjan grep flera demonstranter, däribland ledaren för ett oppositionsparti, när en manifestation i huvudstaden Baku skulle inledas på lördagen. Protesterna rör låga löner, korruption och brist på demokrati i den oljerika före detta Sovjetrepubliken.

Ledaren Ali Kerimli för oppositionella Populära fronten sade inför avmarschen att 50 personer hade gripits i förberedelser inför protesten. Demonstrationen hade inte sanktionerats av myndigheter.

Annons

– Vi kräver våra konstitutionella rättigheter och friheter. Vi är inte rädda för regeringen, vi ska kämpa till slutet, sade Kerimli innan han greps.

Ytterligare ett 80-tal greps enligt vittnen. Biträdande polischefen bekräftade att personer omhändertagits, men uppgav inget antal.

Azerbajdzjan har regerats av president Ilham Aliyev sedan 2003, då han efterträdde sin döde far. I fjol vann Aliyev en fjärde mandatperiod efter att enligt officiella siffror ha fått 86 procent av rösterna i valet, som kritiserades av utländska observatörer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons