Annons

Bröts efter oväder: "Som midsommarafton"

Åska, blixtar och hagel.
Sprinttävlingen i slovenska Planica var inte som alla andra skidtävlingar – och avbröts tillfälligt på grund av ovädret.
Skidor • Publicerad 21 december 2019
Johan Häggström, till höger, kämpade i de regntunga spåren i Planica.
Johan Häggström, till höger, kämpade i de regntunga spåren i Planica.Foto: Darko Bandic/AP/TT

Det har riktats kritik mot Internationella skidförbundets beslut att placera helgens tävlingar i Slovenien. I stället för snö och minusgrader har världscuptävlingarna präglats av milt väder och regn, något som gjorde att åkarna inte fick träna i spåren i Planica dagen före sprinten för att spara på banan.

Mitt under finalpasset slog sedan väderkaoset till med full kraft. Ett åskoväder med hagel och blixtar gjorde att tävlingsledningen valde att avbryta tävlandet tillfälligt efter kvartsfinalerna, detta medan åkarna sökte skydd bäst de kunde.

"Extremt"

Annons

– Det är extremt väder just nu. Regnet är inga problem men det är lite läskigt att det drar in så mycket åska, sade Oskar Svensson, som slogs ut i kvartsfinalen, i SVT.

Olof Jonsson, även han ut i kvartsfinal, tog det hela med ro.

– Det här är som hemma i Duved en bra midsommarafton. Snö under fötterna och lite regn, jag är van vid det här, sade Jonsson och skrattade.

– Jag tog det som en liten motivator att det skulle slå blixtar och dunder om skidåkningen, men... jag vet inte. Lite läskigt är det ju. Häftigt i alla fall.

Ingen svensk till final

Teodor Peterson:

– Det är speciellt, man kommer att komma ihåg den här dagen.

Efter en kvarts uppehåll fortsatte tävlingarna med semifinaler, dit två av de fem svenskarna som gick vidare från kvalet lyckades ta sig; Marcus Grate och Johan Häggström (bäste svensk i kvalet). Ingen av dem lyckades dock ta sig till final.

Grate blev trea i andra semiheatet och Häggström sexa i samma lopp.

Fransmannen Lucas Chanavat var bäst när det gällde och vann finalen före Federico Pellegrino, Italien, och norrmannen Erik Valnes.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons