Annons

Häggström totaltrea i Tour de Ski

Det var en dag när det mesta gick snett för det svenska skidlandslaget.
Ljuset i mörkret heter Johan Häggström, ny totaltrea i Tour de Ski.
Skidor • Publicerad 29 december 2019
Johan Häggström. Arkivbild.
Johan Häggström. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En helt slutkörd Häggström ramlade ihop i målfållan efter femteplatsen i Lenzerheides sprint – tangerat personbästa i världscupen. Men han reste sig snabbt och gick sedan runt och skakade hand med sina medtävlare, som två av disciplinens giganter, dagens etta Johannes Høsflot Klæbo, Norge, och tvåan Federico Pellegrino, Italien.

Det är nämligen dags att de börjar lära sig hur den svenske 27-åringen ser ut och vad han heter.

Hoppas på mer respekt

Annons

– Ja, framöver får jag kanske lite mer respekt när det ska väljas heat och så, säger Johan Häggström.

– Och sedan är man väl uppfostrad så att man gratulerar dem som har gjort det bättre än en själv.

Häggström var trea i kvalet och vann sedan sitt kvartsfinalheat på ett imponerande sätt. I semifinalen blev det tuffare men medan övriga svenskar hade det tungt – Calle Halfvarsson skadade sig och Karl-Johan Westberg bröt båda stavarna – var det stolpe in för Häggström, som gick vidare till final på tid.

Där körde han offensivt och var länge med i täten, men när det drog ihop sig till spurt tröt orken och Häggström fick nöja sig med en femteplats, 94 hundradelar från segern.

– Det var sjukt kul. När man väl är i final så vet man aldrig vad som händer, det är tajt och hårt om positionerna. Det gäller bara att få till det där sista för att ta sig upp på pallen.

Klæbo leder

Han reser nu vidare till Italien och Toblach med rejält med råg i ryggen inför distansloppen på tisdag och onsdag. Inledningen på karriärens första Tour de Ski har varit imponerande; efter lördagens 16:e-plats i masstarten – hans näst bästa distanslopp i karriären – och söndagens femteplats i sprint är han plötsligt trea i sammandraget, bakom Johannes Høsflot Klæbo och ryssen Alexander Bolsjunov.

– Det trodde jag inte innan helgen började, att man skulle vara med så högt uppe efter två dagar. Det är bara att ladda om för Toblach, säger Häggström.

– Det är riktigt häftigt att det fortsätter att gå bra. Det är bara att njuta av den vågen.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons