1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En ung man avled efter en skottlossning i Helsingborg.
I Landskrona exploderade ett okänt föremål i ett trapphus.
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En 23-årig man avled efter en skottlossning i området Närlunda vid 22-tiden på fredagen. En ytterligare ung man fick föras till sjukhus med allvarliga skador. Under natten har en teknisk undersökning genomförts vid platsen, händelsen rubriceras som mord samt mordförsök.

Polis kallades till en fastighet i Landskrona vid 01-tiden sedan en explosion inträffat i ett trapphus. Ingen person ska ha kommit till skada men två fönster i trapphuset ska ha krossats och en dörr ska ha gått sönder. Vad som orsakat explosionen går inledningsvis inte att konstatera, uppger polisen på sin hemsida. Händelsen klassas som allmänfarlig ödeläggelse.

Sverige

En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för en våldtäkt i centrala Örebro, skriver NA.

Vittnen på platsen larmade polisen strax innan midnatt.

– En man som tvingade in en kvinna i en gränd iakttogs och sedan hördes kvinnan skrika. Ett vittne gick dit och då försvann gärningsmannen springande, men vittnet följde efter och han kunde strax därefter gripas av polis, säger Dan Sööder, befäl vid Örebropolisen.

Mannen har utfört handlingar som polisen jämställer med våldtäkt, skriver tidningen. (TT)

Världen

"Extremt upprörda" afrikanska länder kräver att USA:s president Donald Trump tar tillbaka, och ber om ursäkt för, sitt språkbruk då han uppges ha kallat Haiti och afrikanska länder för "skithålsländer".

54 afrikanska FN-ambassadörer fördömer i ett gemensamt uttalande "de upprörande, rasistiska och främlingsfientliga kommentarerna från USA:s president som rapporteras av medier.

Trump själv förnekar på Twitter att han fällt komm0entaren. (TT)

Piloterna till det passagerarplan från Air France som försvann över Atlanten den 1 juni 2009, tappade kontrollen över planet efter att ha vidtagit felaktiga åtgärder. Det visar en ny undersökning av olyckan i vilken 228 människor dog, bland dem tre svenskar.

Planet, en Airbus, var på väg mellan Paris och Rio de Janeiro i Brasilien när olyckan inträffade. Utredningen visar att kaptenen hade lämnat kabinen, utan att ge ordentliga instruktioner. (TT)