Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Taxichaufför skottskadad i Malmö. Misshandel i Tomelilla och Trelleborg.
Publicerad 4 november 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En taxichaufför har blivit skjuten i sin bil i stadsdelen Rosengård i Malmö. Polisen jagar minst en beväpnad gärningsman men har inte gripit någon. Runt en timme senare kom larm om ytterligare en skottlossning i staden.

Annons

Klockan 21.31 på lördagen blev en polispatrull stoppad av en taxichaufför på Västra Kattarpsvägen.

– Taxichauffören har en misstänkt skottskada och han har enligt egen utsago blivit skjuten inne i bilen, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens region Syd.

Den skadade mannen kördes i polisbilen till sjukhus. Några närmare uppgifter om hans tillstånd har inte polisen. Händelsen rubriceras som försök till mord.

Polisen spärrade av två platser i Rosengård, där taxibilen påträffades på Västa Kattarpsgatan och vid Cronmans väg en bit därifrån, där skottlossningen ska ha ägt rum.

– Vi har ingen gripen eller frihetsberövad. Vi arbetar i området med kriminaltekniker, informationsinhämtning och genomför förhör, säger Rickard Lundqvist.

Ingen person har gripits på söndagsmorgonen.

En timme senare, vid 22.33, larmades polisen om att höga smällar hörts i stadsdelen Gröndal. Efter lite sökande upptäcktes misstänkta skotthål i en vägg på en byggnad på Södertorpsvägen. Ingen skadad person hittades.

TT: Ser ni något samband mellan händelserna?

– Inte i nuläget. Vi undersöker alla eventualiteter, men det finns inget konkret som tyder på samband mellan den första händelsen och den andra, säger Rickard Lundqvist.

– Det är bostäder på platsen, och vi undersöker om det finns en hotbild mot personerna som bor på platsen. (TT)

Annons

På söndagsmorgonen meddelar polisen att man rubricerar händelsen i Gröndal som mordförsök och att det var personer i byggnaden vid tillfället. Men ingen har gripits som misstänkt.

En man i 20-årsåldern ska ha slagit till en jämnårig man på ett uteställe i Tomelilla.

– Han misshandlar en annan man på dansgolvet med ett knytnävsslag, det var en schism, säger Joakim Sjöberg, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Den misstänkte mannen greps klockan 03.10. Den andre ska inte ha behövt akut sjukhusvård, enligt polisen.

– Det blev en fläskläpp, säger Sjöberg.

Sent på lördagskvällen greps en 30-årig man av polis i Trelleborg.

– Det är ett bråk inom familjen, säger Joakim Sjöberg, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Mannens syster är målsägande i fallet som är hedersrelaterat, enligt polisen.

Den 30-årige mannen misstänks för olaga hot och misshandel. Han släpptes på fri fot efter förhör, men är fortfarande misstänkt för brott.

En man i Simrishamn misstänks för våld mot tjänsteman. Det var strax före klockan 00.30 på natten till söndagen som den 55-årige mannen ska ha bråkat med en ordningsvakt i en krogkö i centrala Simrishamn.

Annons

– Han har dragit i honom så att glasögonen gjorde något märke i ansiktet och kläderna gick sönder, säger Joakim Sjöberg, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Mannen greps och fick nyktra till hos polisen under natten.

Strax före midnatt kom larm om en singelolycka med personbil på väg 1978 söder om Sösdala.

Kort därefter ska en olycka ha skett vid Vinslöv. Polisen misstänker drograttfylleri i det fallet.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen i höjd med Häglinge klockan 23.44. Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till platsen.

Men ingen person ska ha behövt föras till sjukhus med ambulans vid den olyckan, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Vid klockan 01 meddelade Trafikverket att det var full framkomlighet på platsen igen.

Och mindre än en timme senare, klockan 00.29, kom larm om en till singelolycka med personbil i Hässleholms kommun. Den här gången på riksväg 21 i höjd med Vinslöv, i västlig riktning.

Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till platsen där föraren var ute ur bilen redan vid larmet, enligt räddningstjänsten. Bilen ska ha gått in i mitträcket och skadat 30 meter av det, enligt polisen.

Föraren, en man i 30-årsåldern, togs med för kroppsbesiktning och misstänks för drograttfylleri.

Annons

Trafikverket meddelade att det var stor påverkan på trafiken inledningsvis. Men vid klockan 01.35 uppgav myndigheten att det var full framkomlighet på platsen igen.

Sverige

Sju personer vårdas på sjukhus efter en skottlossning vid en festlokal i Mölnlycke utanför Göteborg under lördagskvällen.

Polisen är än så länge mycket förtegen om händelseförloppet eller hur allvarliga skadorna är.

– I nuläget är alla vid liv, så vitt jag vet, men jag kan inte säga någonting om skadeläget eller hur de mår just nu, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i Göteborg.

– Det är inte alla som har skottskador, det rör sig om lite olika skador, säger Tommy Nyman.

Larmet om skottlossning kom in 21.20 på lördagskvällen och flera patruller skickades dit.

– Det är lite rörigt på platsen, sade Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisregion Väst vid midnatt.

Flera personer är hämtade till förhör och en förundersökning gällande försök till mord har inletts.

Ett område kring lokalen har nu spärrats av och tekniker undersöker platsen. (TT)

Annons

Världen

En lastbil körde in i 31 bilar och dödade minst 13 personer i den kinesiska staden Lanzhou, rapporterar CNN med hänvisning till statlig kinesisk media.

Ytterligare 30 personer ska ha skadats i olyckan, där lastbilsföraren tappade kontroll över fordonet vid ett vägtullbås vid en motorvägsavfart.

Vad som orsakade olyckan är okänt, och kinesisk räddningstjänst fick klippa ut människor som satt fast i bilarna. (TT)

Mellan 50 och 100 maskerade fotbollssupportrar till Brøndby i Köpenhamn betedde sig hotfullt mot polisen på lördagskvällen.

Polisen satte till slut in tårgas mot anhängarna, som samlats utanför Brøndbystadion, som efter dialog med polisen lugnade sig.

FC Köpenhamn möter Brøndby på söndagen, och det har varit en del stök för polisen att hantera inför derbyt. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons