Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En man i 20-årsåldern grips på bar gärning när han har krossat över 20 fönster på kommunhuset i Svedala. I övrigt en lugn natt i området.
Publicerad 22 november 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Under torsdagskvällen greps en man i 20-årsåldern efter att ha slagit sönder 24 fönsterrutor på Svedala kommunhus.

Rutor till ett värde på cirka 100 000 kronor har krossats på Svedala kommunhus. Polisen var snabbt på plats och kunde gripa gärningsmannen som är i 20-årsåldern.

Annons

– Mannen kunde gripas på plast och fördes till polisstationen där förhör kommer hållas. Han är misstänkt för grov skadegörelse, säger Joakim Sjöberg, stationsbefäl vid Ystadspolisen.

Här saknas innehåll

Sverige

En omfattande sökinsats pågår efter 6-årige Jones som försvunnit från sitt hem i Färjestaden. Försvarsmakten har kopplats in och cirka 1 000 frivilliga har tagit sig till platsen för att hjälpa till att leta.

– Det är angeläget att vi hittar honom så fort som möjligt, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i Region syd.

Ett stort antal frivilliga har under kvällen samlats i Färjestaden för att hjälpa till i sökandet efter den försvunne 6-åringen Jones. Pojken sågs senast vid sitt hem vid 15-tiden i dag och har inte iakttagits efter det.

En av tre invandrare från länder utanför Europa, som varit i Sverige i mindre än tio år, är trångbodd. Personer i gruppen är också generellt oftare arbetslösa, har lägre inkomst och otryggare anställningar. Det visar en integrationsanalys från Statistiska centralbyrån (SCB).

Trångboddheten i gruppen är utbredd. Nästan var tredje person, 31 procent, bor i en bostad med fler än två personer per sovrum. Motsvarande siffra för personer födda i Sverige, med minst en inrikes född förälder, är 2 procent.

Invandrare med kort tid i Sverige arbetar också i lägre utsträckning. 2017 förvärvsarbetade bara 33 procent av kvinnorna och 49 procent av männen. I gruppen inrikes födda med minst en inrikes född förälder var andelen 84 procent för kvinnor och 85 procent för män.

Utomeuropeiska invandrare med kort tid i Sverige är också mer ekonomiskt utsatta. Sju av tio uppger att de inte kan få fram 12 000 kronor för att betala en oväntad utgift utan att låna eller be om hjälp.

Barn och unga i gruppen har överlag sämre betyg i skolan och det är också en avsevärt lägre andel som slutför gymnasiet. Av de som påbörjade sina gymnasiestudier 2012/13 hade cirka 40 procent slutfört gymnasiet fem år senare, vilket kan jämföras med 85 procent i gruppen inrikes födda med minst en inrikes född förälder. (TT)

På torsdagskvällen inkom larm om en brand på taket till Pågens bageri i Frölunda i Göteborg. Ett 30-tal brandmän indelade i elva enheter, nio räddningsfordon och två ledningsenheter deltog i släckningsarbetet som vid 22.30-tiden ska vara under kontroll.

Annons

– Vi har inte fått någon prognos om exakt när branden ska vara släckt. Men tendensen är god och vi har börjat vända hem med personal, säger Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg, till TT.

Branden ska ha berott på att ett fristående kylaggregat fattat eld. Inga personer uppges ha kommit till skada. (TT)

Världen

En svensk man i 25-årsåldern har gripits av spansk polis efter ett misstänkt rånförsök på spanska solkusten, enligt tidningen La Vanguardia.

Svensken ska ha hotat personalen vid en spelklubb i orten San Pedro Alcántara med en pistolattrapp och försökt tvinga dem att öppna ett kassaskåp. Men öppnandet misslyckades och den maskerade mannen greps efter att han hade lämnat platsen, enligt tidningen.

UD har ingen information att lämna. (TT)

En hund i sydvästra Frankrike smet från sin ägare under en promenad – och kom tillbaka med ett människohuvud i käften. Franska medier noterar att den makabra händelsen inträffade på självaste halloween, det vill säga den 1 november, men att ingenting tyder på att hunden har ett människoliv på sitt samvete.

Tidningen Sud Ouest skriver att polisens utredning nämligen pekar i riktning mot att mannen redan var död när hunden hittade huvudet, och att allt tyder på att det rör sig om en naturlig död.

Kroppen har ännu inte identifierats, men det verkar handla om en hemlös man i 40-årsåldern som varit försvunnen sedan en tid tillbaka och som avled på platsen där han hittades, skriver tidningen. (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons