Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Vapenhot vid inbrott i Skåne. Misstänkt mordförsök i Knislinge.
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Vid midnatt mot fredagen ska ett inbrott ha genomförts i ett källarförråd i Sjöbo. Men det upptäcktes av en kvinna som äger källarförrådet.

– Hon hotades med vapen när hon kom på dem, säger Anders Olsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Gärningspersonerna ska ha släppt godset de kommit över.

Polisen kunde gripa två män klockan 00.39. Männen, som är i 30- respektive 40-årsåldern, misstänks för olaga hot och stöld genom inbrott. De ska förhöras under fredagsmorgonen.

Kvinnan ska inte ha blivit fysiskt skadad vid händelsen.

En man i 20-årsåldern skadades allvarligt när flera maskerade gärningsmän tog sig in i en villa i Knislinge under natten till fredagen. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordförsök.

Vid klockan 01.45 fick polisen larm om ett bråk på en adress i centrala Knislinge.

På platsen anträffades en man i 20-årsåldern med skär- eller stickskador på kroppen. Han fördes med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad. Enligt initiala uppgifter från sjukhuset bedömdes hans skador som allvarliga, men inte livshotande.

Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet ska flera maskerade gärningsmän ha tagit sig in i villan. I fastigheten fanns ett tiotal ungdomar som chockades av händelsen.

– Det har varit någon form av bråk eller tumult och i samband med det så får mannen de här skadorna, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisen i region syd.

Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordförsök.

Världen

Dödstalet kopplat till coronavirusets framfart i Kina steg till 2 233 på fredagen, med 115 nya fall rapporterade i provinsen Hubei.

De allra flesta dödsfallen har inträffat i Wuhan, som är Hubeis provinshuvudstad. Det var också där viruset först uppstod i december.

Omkring 75 000 personer har smittas i Kina. Utöver det har hundratals andra drabbats i ett 20-tal andra länder. (TT)

I Sydkorea har 52 nya coronavirusfall bekräftats. Med 156 personer som har testats positivt för viruset är Sydkorea det land utanför Kina med flest smittade.

39 av de nya fallen kan kopplas till den religiösa rörelsen Ny himmel och ny jord i Daegu, som ofta anklagas för att vara en sekt.

Över 80 medlemmar i rörelsen har smittats. Viruset tros ha spridits av en 61-årig kvinna som ska ha gått på minst fyra gudstjänster innan hon blev diagnosticerad.

Under torsdagen avled en person till följd av viruset i Sydkorea. Borgmästaren i Daegu, landets fjärde största stad med över 2,5 miljoner invånare, manar folk att stanna inomhus.

Och tillträdet till en amerikansk militärbas i staden, med omkring 10 000 soldater, civila och familjemedlemmar, har begränsats. (TT)

Två personer som har evakuerats från lyxkryssaren Diamond Princess och förts till Australien har testats positivt för coronaviruset, rapporterar ABC News.

"Med tanke på att det fanns bevis för fortsatt sjukdomsspridning ombord på Diamond Princess under de senaste dagarna är några positiva fall efter återkomsten till Australien inte oväntat, trots all hälsoscreening före avresa," säger Brendan Murphy, medicinskt ansvarig vid det australiska regeringskansliet, i ett uttalande.

De smittade australierna har isolerats och mår enligt uppgift relativt bra.

Totalt har 164 personer förts till Australien från virusfartyget. De ska nu tillbringa över två veckor vid karantänanläggningen Howard Springs i närheten av Darwin i norra Australien. (TT)

En svensk man i 25-årsåldern eftersöks av polis i Filippinerna efter en misstänkt våldtäkt, säger en lokal polischef till TT.

– Det hände på hennes rum på vandrarhemmet, säger polischefen Armando Labora.

Händelsen ska ha skett på ett vandrarhem i Filippinerna, tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid. En kvinna hemmahörande i området, i ungefär samma ålder som svensken, anmälde att hon hade blivit våldtagen och fördes till sjukhus för undersökning, enligt polisen.

– Kvinnan uppger att svensken följde med till hennes rum efter ett par drinkar och att han sedan våldtog henne, säger Armando Labora, chef för ett lokalt poliskontor.

Mannen hann försvinna innan kvinnan slog larm, och nu eftersöks svensken. Polisen överväger att ta kontakt med internationella kolleger för hjälp med jakten.

Polisen planerar att formellt anklaga svensken för våldtäkt efter ytterligare förhör med kvinnan.

Brottet som svensken misstänks för kan ge mellan 12 och 20 år i fängelse, enligt Labora. (TT)

Läs mer

Coronavirus

Mjällbys cupmatch ställs in: ”Vi är i en extrem situation”

Turerna har varit många – men nu kom det slutgiltiga beskedet.

Sport

Andra raka segern för IFK i bottenstriden

Efter första vinsten på sju matcher senast verkar det ha lossnat för IFK Kristianstad i division 1.

Sport

Setkovs ersättare klar – poängstark back klar för KIK

Kristianstads IK har jagat en ersättare till Malte Setkov.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Domarna i skottgluggen när KIK föll mot Timrå

Kristianstads IK förlorade med 1–2 borta mot topplaget Timrå IK.

Sport

Riley Bourbonnais – där har ni KIK:s frälsare

Precis före nedsläpp mot Södertälje SK släppte Kristianstads IK namnet på sin nyårsbomb.