Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bil in i träd och dieselstöld i Kristianstad. Personrån i Malmö.
Lada totalförstörd i brand utanför Hässleholm.
Publicerad 20 mars 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Sent på torsdagskvällen inträffade en singelolycka med personbil på riksväg 19 i höjd med Karpalund.

– En personbil har väjt för vilt och gått in i ett träd, säger Joakim Nilsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Annons

Larmet om olyckan kom klockan 22.56. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades dit. En person undersöktes av ambulanspersonalen på platsen, enligt Nilsson. Men ingen behövde föras till sjukhus med ambulans, uppger SOS Alarms händelseinformation.

Vägen stängdes inledningsvis av på platsen, uppger Trafikverket. Den ska ha varit avstängd cirka en kvart, enligt räddningstjänsten.

Här saknas innehåll

En man i 45-årsåldern misstänks för dieselstöld och drograttfylleri i Kristianstad.

Mannen ska ha slangat en dunk diesel hos ett företag vid Industrigatan. Han greps klockan 00.45 efter att ha spårats med hund av polisen.

Mannen förhördes och släpptes under natten till fredagen. Han misstänks även för drograttfylleri.

Strax före klockan 06 larmade en taxichaufför polisen om att två kunder rånat honom vid Lönngården i Malmö. De ska ha tvingat till sig plånbok och nycklar med hjälp av ett knivliknande föremål varpå de stack från platsen.

Polis sökte i området utan att hitta några misstänkta personer. En anmälan har gjorts om rån.

Föraren ska inte ha skadats fysiskt vid händelsen.

En lada har brunnit ner i Verum utanför Hässleholm sent på torsdagskvällen. Inga djur eller några värdefulla saker fanns i ladan.

Strax efter klockan 21 på torsdagskvällen larmades räddningstjänsten om branden i ladan. Det hade då brunnit ett tag.

Annons

– Den är helt nedbrunnen. Det gick fort, den har rasat ihop. Vi gör inga släckningsförsök alls utan den bevakas av ägaren under natten, sa räddningstjänstens yttre befäl, Magnus Carlsson, vid 21.30-tiden.

Han beskrev ladan som cirka 15 gånger 10 meter stor.

– Det var en gammal lada och den var helt tom.

Det var heller ingen spridningsrisk. Den nedbrunna ladan ligger 15–20 meter från ett bostadshus.

Det är enligt räddningstjänsten oklart vad som kan ha orsakat branden. Men polisen har tidigt på fredagsmorgonen ingen misstanke om brott.

Sverige

En man i 30-åldern skottskadades under natten i Södertälje. Polisen larmades klockan 01.30 om en skottlossning i stadsdelen Brunnsäng, där mannen anträffades. Skadeläget är oklart.

Men han var talbar när han fördes iväg med ambulans, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl vid polisen i region Stockholm.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök, ingen har gripits. (TT)

Flygbolaget BRA trycker från och med måndag på pausknappen för tolv av de 18 inrikeslinjer som trafikeras året runt. Det uppger företaget i ett pressmeddelande. Endast sex linjer till och från Bromma kommer att fortsätta, och då med enbart en eller två avgångar om dagen, i vardera riktning.

600 medarbetare kommer att korttidspermitteras och gå ned i arbetstid.

Annons

Sedan tidigare var det känt att bolaget ställer in 1 300 avgångar mellan 3 mars och 3 maj till följd av coronaviruspandemin.

"Vi förstår att detta blir ett väldigt hårt slag mot landets tillgänglighet men vi har i nuläget inget val. Vi hoppas på att vi snart kan se en ljusning", säger vd Geir Stormorken i pressmeddelandet. (TT)

Världen

Kaliforniens omkring 40 miljoner invånare beordras att stanna hemma. Personer med samhällsviktiga funktioner undantas reglerna och bland annat mataffärer, apotek och banker kommer fortsatt att vara öppna.

Delstaten, som är USA mest folkrika, har drabbats hårt av covid-19. Omkring tusen fall har bekräftats och nära 20 dödsfall kopplas till viruset.

Vi måste vända skutan i delstaten Kalifornien, säger guvernören Gavin Newsom under en presskonferens. (TT)

Fyra män som har dömts för att ha våldtagit och mördat en ung kvinna på en buss i Delhi i Indien 2012 har avrättats.

President Narendra Modi vägrade benåda de fyra efter att Indiens högsta domstol nekat dem resning.

Dådet utlöste massiva protester med tiotusentals deltagare på flera håll i Indien och i ett senare led skärpt lagstiftning. Men statistiken har inte förändrats med mycket, totalt anmäldes nästan 34 000 våldtäkter i landet under 2018. (TT)

Alla hotell i Spanien har fått order om att stänga inom sju dagar för att hindra spridningen av coronaviruset, rapporterar El País.

Långtidsboenden undantas i de nya reglerna, förutsatt att deras gäster har möjlighet att uppfylla de krav på isolering som gäller i landet.

Annons

Spanien, ett populärt turistresemål, är ett av de länder som har drabbats värst av virusets framfart med över 760 avlidna och omkring 17 000 bekräftade fall. (TT)

Argentinas president Alberto Fernández har utlyst obligatoriskt utegångsförbud i landet. Förbudet, som är en "förebyggande åtgärd" för att hindra virusspridningen, träder i kraft på fredag och ska gälla mars månad ut.

Vi tar hand om argentinarnas hälsa, säger Fernández.

Undantag gäller transport till närliggande mataffärer och apotek, vilka tillåts hålla öppet. 128 personer i landet uppges ha smittats, varav tre har avlidit. (TT)

Den brasilianska delstaten Rio de Janeiros stränder, barer och restauranger stängs i minst två veckor för att begränsa coronavirusets spridning.

Delstatens guvernör, Wilson Witzel, säger att man även ska stänga alla förbindelser med andra delstater som har bekräftade virusfall, men dessa åtgärder måste godkännas av federala myndigheter.

Brasilien, med 210 miljoner invånare, har hittills registrerat över 620 fall av coronaviruset samt sex avlidna. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons