Annons
Nyheter

Hoppfullt för L i vallokalsundersökning

Liberalerna får 4,4 procent i SVT:s vallokalsundersökning som presenterades när vallokalerna stängde klockan 21.
I opinionen har partiet dallrat kring 4-procentsspärren — och risken finns att det förlorar sina två mandat.
EU-valet (TT) • Publicerad 26 maj 2019
Förberedelser in i det sista inför Liberalernas valvaka på Clarion Hotel i Stockholm under valet till Europaparlamentet.
Förberedelser in i det sista inför Liberalernas valvaka på Clarion Hotel i Stockholm under valet till Europaparlamentet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir en riktig rysarkväll för Liberalerna som håller sin valvaka på Clarion Hotel i Stockholm. Och kanske speciellt för Liberalernas toppnamn Karin Karlsbro och partiledaren Jan Björklund.

Men vallokalsundersökningen gav trots det en strimma hopp till anhängarna: om det håller i sig kommer partiet att klara spärren med 0,4 procentenheter.

Annons

Björklund säger att partiet siktar på att behålla sina två mandat, men att det är medvetet om att det har haft ett tufft utgångsläge.

-Huvudvindriktningen i dag är Europafientlig. Visserligen vill svenska folket inte gå ur men det finns en ganska stor sannolikhet att partierna som är mycket starkt EU-kritiska är på frammarsch, säger Björklund på valvakan.

Lotta Edholm, skolborgarråd och gruppledare i Stockholms kommun, säger att det är "otroligt spännande".

-Men Karin Karlsbro har gjort en fantastisk valrörelse och gjort sig känd. Min absoluta förhoppning är att detta går bra, säger Edholm.

TT: Varför har det varit kämpigt för partiet i opinionen?

-Det hör så klart ihop med höstens debacle och att vi hade svårt att få till en regering.

"Står för sina åsikter"

I mätning efter mätning tycks Liberalernas storsatsning på mer EU inte alls ha gått hem i de blågula stugorna. Tvärtom tycks väljarna attraheras av partier som talar om mindre inflytande från Bryssel.

-Det är i och för sig hederligt att man står för sina åsikter, även om det inte är så valtaktiskt och opportunt, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Hon anser att Liberalernas framtid i EU-parlamentet hänger på en skör tråd och att två ingredienser behövs: trogna L-väljare som tar sig till valurnorna och att valdeltagandet i stort blir lågt.

-Då ökar möjligheterna.

Okänd för många

Annons

Hon hade trott att Jan Björklund själv skulle nomineras till förstanamn på Liberalernas lista – och bli ett dragplåster i valet. I stället lanserades en för många okänd kandidat, Karin Karlsbro.

-Det är en chansning man gör från Liberalerna. Men det är det litegrann från andra partier också.

Marja Lemne ställer sig också frågande till hur Liberalerna, som driver kampanj för gemensamma skatter och ökad gemensam lagstiftning, kommer att ställa sig om det blir ett massivt skifte till mer konservativa partier i EU.

-Kommer de att vara lika positiva till ett ökat beslutmandat för EU då? Det har vi inte fått något besked om.

Tina Remius Strömberg/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons