1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inget åtal för avslöjandet om 1177-läckan

Anställda vid tidningen Computer Sweden polisanmäldes för dataintrång efter avslöjandet om att miljoner samtal till 1177 Vårdguiden legat oskyddade på en server. Nu läggs förundersökningen ner. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Förundersökningen mot chefredaktören och en journalist vid Computer Sweden om misstänkt dataintrång efter avslöjandet om 1177-läckan har lagts ned. Det bekräftar åklagaren Zilla Hirsch för

– Dataintrånget får ses som befogat vägt mot det publicistiska syftet och det faktum att det är angeläget att missförhållanden i offentlig verksamhet och andra ämnen av allmänintresse kan belysas i massmedia, säger hon till Medievärlden.

Hon motiverar även beslutet med att utredningen visat att servrarna saknade kryptering eller användarnamn och lösenord. Hon poängterar också att den anmälda journalisten informerat bolaget Medhelp om att filerna låg öppna innan avslöjandet publicerades.

Computer Sweden polisanmäldes i februari av vårdentreprenören Medhelp för avslöjandet att vårdföretaget låtit miljoner samtal ligga öppet på en oskyddad server i flera år.