Annons

Kiiskinens succédebut – sänkte Djurgården

Han vaknade i finska Uleåborg och får nog svårt att somna efter att torsdagen avslutats i Skellefteå.
Tuomas Kiiskinen kom fram strax före nedsläpp och gjorde mål efter bara 38 sekunder i sitt nya lag.
Ishockey • Publicerad 31 oktober 2019
Tuomas Kiiskinen gjorde en succédebut för Skellefteå AIK.
Tuomas Kiiskinen gjorde en succédebut för Skellefteå AIK.Foto: Erland Segerstedt/TT

Med två mål i den första perioden var Kiiskinen starkt bidragande när Stockholmslaget tillfogades ett nytt svidande nederlag. I tisdags vann ju Rögle med 5–1 på Hovet.

Chocken efter den utskåpningen såg ut att sitta kvar hos djurgårdsspelarna, som än en gång agerade energilöst från start. Med två tunga försvarspjäser som Marcus Högström och Jesper Pettersson avstängda för sina övergrepp i den matchen var det tunt i defensiven att laget är i obalans accentuerades i den här matchen när Anton Hedman fick matchstraff för huvudtackling i tredje perioden.

Annons

Men i Skellefteålägret var det glatt efter att man brutit förlustraden på tre raka nederlag.

Tacka Tuomas Kiiskinen för det. För några år sedan avgjorde han finalserien mot just Skellefteå med målet som gav Växjö SM-guld.

"Inte hunnit träna"

Nu tog han direkt plats i förstakedjan och gjorde hejdundrande succé i sitt första framträdande för Skellefteå. Först genom att i sitt första byte slå in en retur efter ett skott från Jonathan Pudas.

– Jag har ju inte hunnit träna och fick mina handskar just före matchen, säger Kiiskinen.

Efter 9.40 gjorde finländaren också 2–0 när han styrde in ett skott från den nyblivne landslagsbacken Arvid Lundberg.

– Trodde inte mina ögon när jag stack fram klubban och såg att pucken gick in. Men det är inte första gången jag gör sådana där mål. Gjorde mål i första bytet när jag gjorde min första seniormatch också. Och i landslagsdebuten gjorde jag också mål, säger Kiiskinen, som ger en god del av äran till sina nya kedjekamrater Tom Pyatt och Joakim Lindström:

– Det är lätt för mig att spela med dem. Jocke är en legend. Det är bara att ge honom pucken så händer något bra.

"Bekväm resa"

Inledningen av säsongen har Tuomas Kiiskinen tillbringat i SaiPa i finländska ligan. Nu ser han fram emot fortsättningen i Skellefteå.

– Skellefteå har alltid varit laget att slå för mig i Sverige. Nu blir det roligt att få spela här, säger han.

Två mål blev det också för Jesper Frödén, som gjorde båda i numerärt överläge.

Annons

Nästan säsongspremiär var det även för Skellefteås målvakt Mantas Armalis, som bara spelat en match tidigare men nu var tillbaka efter sin höftoperation. Han imponerade stort med en rad avancerade räddningar.

– Just nu kan det inte kännas så mycket bättre. Gubbarna gav mig en bekväm resa, jag behövde bara göra mitt jobb så fixade de resten. Det känns fantastiskt skönt att vi vann men också att det inte gjorde ont, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons