Annons
Nyheter

Kommuner i möte om "social dumpning"

Flera av landets landsbygdskommuner vittnar om hur de får ta emot människor utan egen försörjning och bostad som hänvisats från rikare kommuner. I dag möter de drabbade kommunerna civilministern.
Kravet?
Att regeringen rycker in.
Politik (TT) • Publicerad 14 januari 2020
Civilminister Lena Micko (S) har bjudit in till möte. Arkivbild.
Civilminister Lena Micko (S) har bjudit in till möte. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

–  Det här har vi signalerat om att vi sett under några år här. Men nu är vi inbjudna och jag förutsätter då att de tar i frågan, säger Ljusnarsbergs kommunalråd Ewa-Leena Johansson (S) till TT inför dagens möte.

Även tidigare kommunalråd Jan Sahlén (S), som företräder Kramfors under tisdagens möte, hoppas på resultat.

Annons

– Ja, jag har en förväntan att de här leder till åtgärder från regeringen.

Totalt är 19 kommuner – från Östra Göinge, Avesta, Hällefors och Hultsfred – inbjudna till samtal av civilminister Lena Micko (S). Men långt fler kan vittna om fenomenet som i det senaste årets infekterade debatt kommit att benämnas "social dumpning".

Uppmuntras

159 av landets 290 kommuner har tidigare svarat på TT:s enkät om fenomenet. Av de som svarat uppger drygt 70 procent – 113 kommuner – att de upplever att socialt utsatta människor kan ha uppmuntrats – till och med hänvisats – att söka bostad hos dem i stället för i hemkommunen.

Siffran blir ännu högre – 79 procent – bland de som definierat sig som landsbygds- eller glesbygdskommun.

Utpekade kommuner, i ofta fall storstadsnära tillväxtkommuner, har nekat till "dumpning" – och debatten har tidvis varit frän. Nu ligger frågan på regeringens bord.

Ljusnarsbergs kommunalråd Ewa-Leena Johansson (S) vet vad hon ska ta upp på mötet med Lena Micko.

– Personer som har olika problem både att anförskaffa bostad och behålla en bostad – eller när etableringsersättningen går ut – får hjälp av andra kommuner att flytta hit, säger hon.

– Vi är en av Sveriges minsta kommuner så det räcker med tio per stycken år, vilket det absolut gör, för att det ska bli en ganska så stor ekonomisk börda.

"Då klyvs landet isär"

Östra Göinge, som tidigare berättat för TT om hur socialt utsatta familjer till och med transporterats fysiskt till bostäder i den skånska landsbygdskommunen, pekar på problem med oseriösa privata hyresvärdar och bostadsbrist.

Det krävs förändringar på bostadsmarknaden, anser kommunalråd Patric Åberg (M).

Annons

– Bostadsmarknaden fungerar inte och anvisningslagen är ett totalt luftslott som inte fungerar överhuvudtaget. Efter två år blir man utkastad, och så ser bostadscoacher till att du flyttar till en annan kommun, säger han till TT och fortsätter:

– Ska det vara så att vissa kommuner ska bära det tunga ansvaret för social utsatta medan andra slipper undan? Vill vi inte ha det så måste vi jobba med andra modeller – typ "social housing". Annars blir det segregation på det både ena och andra hållet. Då klyvs landet isär.

Patric Åberg hyser dock inga större förhoppningar att tisdagens möte leder till några större förändringar.

– Jag har ingen sådan förväntan. Staten har inte visat någon form av handlingskraft de sista tio åren.

Fakta: TT:s undersökning

TT:s enkät skickades via mejl till socialtjänsten i landets samtliga 290 kommuner den 7 november.

159 kommuner har besvarat enkätfrågorna.

Av dem svarar drygt 85 procent ja på frågan: "Sker inflyttning av socialt utsatta personer till er kommun från andra kommuner?"

Med socialt utsatta avser kommunerna mest frekvent nyanlända, personer med försörjningsstöd, personer med missbruksproblematik och långtidsarbetslösa.

71 procent av de kommuner som svarat upplever att socialt utsatta människor "vid något tillfälle kan ha hänvisats eller uppmuntrats att söka bostad" i deras kommun i stället för i sin ursprungliga hemkommun.

116 svarar att det råder bostadsbrist inom kommunen, 43 kommuner uppger att de inte har bostadsbrist.

107 av de kommuner som svarat uppger att deras kommuner ligger antingen i glesbygd eller på landsbygd.

Av de 107 landsbygds- och glesbygdskommunerna uppger 85 stycken att socialt utsatta människor vid något tillfälle kan ha hänvisats eller uppmuntrats att söka bostad där.

Fakta: Så här svarar kommunerna

Så här svarar en rad kommuner rörande fenomenet, och hur man upplever situationen i sin kommun:

"Många får rekommendationer från bojouren i Göteborg att flytta till glesbygden. Tänker att det även handlar om var det finns lediga bostäder."

"Klienterna kommer oftast från storstadsregionerna runt Stockholm, Malmö, Helsingborg."

"Vi har fortsatt sett denna trend men problematiken var större under 2018."

"Vi upplever en tydlig belastning på grund av detta men främst reagerar vi på hanteringen av dessa människor, som ibland ställts inför omöjliga val. Omsorgen om den enskilde saknas samt en planering för hur en flytt ska fungera på bästa möjliga sätt."

"Vi erhåller nya ärenden genom både nyanlända som endast har fått ett tvåårskontrakt inom de större städerna. De har inte erhållit tillräckliga insatser under etableringstiden i utflyttningskommunen och har således lång väg att gå för att bli självständiga genom egen inkomst."

"Vi upplever att många flyttar hit pga att det finns bostäder. När det gäller vuxna personer som flyttar hit så upplever vi att de flyttat hit på eget bevåg, men svårt för oss att veta om andra kommuner påtalat att de borde flytta till vår kommun."

"Förekomsten är liten, men påverkan är stor då vi är en liten kommun."

"En del kommuner (även vi) beviljar i vissa fall depositionsavgift till hyresvärden för att klienten ska få möjlighet till bostad i annan kommun. Genom detta möjliggör man som kommun "socialdumpning".

"Privat hyresvärd bosatt i södra Sverige som äger fastigheter inom kommunen annonserar i sociala medier om att det finns lediga lägenheter och inget problem med skulder sedan tidigare."

Källa: Kommuners individuella svar i TT:s enkätundersökning

Fakta: Inbjudna kommuner

De här kommunerna har bjudits in till samtal rörande social dumping:

Avesta

Botkyrka

Bromölla

Filipstad

Hagfors

Hultsfred

Hällefors

Kramfors

Laxå

Ljusnarsberg

Ludvika

Lund

Malmö

Nässjö

Sollefteå

Söderhamn

Vingåker

Östra Göinge

Bengtsfors

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons