G20-länder enas om "enad front" på krismöte

Länderna i stormaktsklubben G20 bildar "en enad front" i kampen mot coronaviruset.
Länderna lägger in 5 000 miljarder dollar, omkring 49 000 miljarder kronor, i det ekonomiska systemet för att försöka dämpa en djup recession.
Rysslands president Vladimir Putin är en av deltagarna i G20-mötena. Arkivbild.
Foto: Michail Klimentjev/pool/AP/TT

I det avslutande uttalandet från G20 på torsdagseftermiddagen enades man om gemensam handling, och konstaterade att de enorma ekonomiska satsningarna behövs för att "motarbeta social, ekonomisk och finansiell påverkan från pandemin".

Det extrainkallade toppmötet öppnades av värdlandet Saudiarabiens kung Salman, som sade att G20 måste både "effektivt och koordinerat" bemöta coronaviruset – och stärka beredskapen för framtida pandemier.

Videolänk med ledare

USA:s president Donald Trump och Rysslands ledare Vladimir Putin förenades senare i mötet via videolänk som leddes av kung Salman. Mötet hölls i skuggan av oljetvisten mellan Ryssland och Saudiarabien som rör pris och produktion.

Ordförande Salman sade också att världen måste vara beredd på att sars-cov-2 inte är det sista viruset som hotar världen.

– Vi måste stärka den globala beredskapen mot infektionssjukdomar som kan komma att spridas i framtiden, sade han i sitt öppningsanförande till världens mäktigaste stats- och regeringschefer.

Hjälpa fattiga nationer

Salman kommenterade även behovet av att de rika G20-länderna hjälper fattigare nationer:

– Det är vårt ansvar att sträcka ut en hjälpande hand till utvecklingsländer och de minst utvecklade länderna för att ge dem möjlighet att förbättra sin kapacitet och förbättra infrastrukturen för att möta krisen och dess följder, sade Salman.

Varningarna duggar tätt om digra konsekvenser av sars-cov-2 och sjukdomen covid-19. "G20-ekonomierna kommer att uppleva en oerhörd chock under första halvåret, och kommer att krympa under helåret 2020", skriver kreditvärderingsföretaget Moody's.

Global handel

G20 bildades som ett forum för världsekonomin, och medlemmarna står för ungefär 80 procent av den globala handeln.

G20 är en utvidgad variant av G7. Den sistnämnda innefattar Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Tyskland, Storbritannien, USA samt representanter för EU. I G20 får de sällskap av även Argentina, Australien, Brasilien, Indien, Indonesien, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Sydafrika, Sydkorea och Turkiet. Spanien betecknas som permanent gäst, och även sammanslutningarna Asean och AU brukar få vara med.

Läs mer

Sport

Åhus tog efterlängtad seger – klättrade över strecket

Åhus Handboll tog en efterlängtad seger och skaffade sig nytt liv i jakten på nytt kontrakt i handbollstvåan.

Krönika

PA Ydrefelt: ”Man önskar att Stasi bara var ett skådespel”

Att gå i någons fotspår är speciellt. Vill du bli en följare? Valmöjligheterna är oändliga.

Sport

Vinslöv nära allsvenskan – då förlänger succétränaren

Pelle Käll har gjort succé i Vinslöv och är nära att ta laget till allsvenskan.

Sport

Mjällby finslipar – möter två olika lag i samma match

Speciell match i genrepet inför Svenska Cupen.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Målvakternas kamp när Vinslöv vann

Vinslövs segermaskin är igång 2020 också. Andra raka segern kom hemma mot IFK Karlskrona efter en stark målvaktsduell.