Annons

Körde med 1,75 promille – frias av rätten

Brott • Publicerad 21 december 2019
En kvinna som körde bil med 1,75 promille alkohol i blodet frias av Linköpings tingsrätt, som anser att åklagaren inte lyckats motbevisa kvinnans utsaga om att hon inte agerat medvetet. Arkivbild.
En kvinna som körde bil med 1,75 promille alkohol i blodet frias av Linköpings tingsrätt, som anser att åklagaren inte lyckats motbevisa kvinnans utsaga om att hon inte agerat medvetet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En 28-årig kvinna körde i juni av vägen och ut på en åker utanför Mjölby där bilen stannade. När polisen kom var kvinnan märkbart berusad, hade 1,75 promille alkohol i blodet och hon åtalades för grovt rattfylleri. Men nu har hon friats av Linköpings tingsrätt, som anser att åklagaren inte lyckats motbevisa kvinnans utsaga om att hon inte agerat medvetet, rapporterar Corren.

Under rättegången nekade kvinnan till brott. Hon sade att hon inte minns att hon varken druckit alkohol eller kört bil. Vidare uppgav kvinnan att hon efter händelsen fått diagnosen posttraumatiskt stressyndrom och dissociation (när någon avskärmar sig från upplevelser) – vilket läkare intygat.

En enig tingsrätt anser det bevisat att hon kört bil med 1,75 promille alkohol i blodet, men inte att hon gjort det medvetet. Enligt rätten kan kvinnan ha haft en episod av dissociation när hon körde bilen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons