Annons

L: Motståndare till besparingar är ”budgetförnekare”

Storleken på kommande besparingar står i fokus under måndagens budgetdebatt. Det handlar egentligen inte om huruvida man ska spara, utan hur mycket man ska spara.
Hässleholm • Publicerad 10 juni 2019
Agneta Olsson Enochssons Liberalerna och övriga Restalliansen (M och KD) vill se omfattande besparingar.
Agneta Olsson Enochssons Liberalerna och övriga Restalliansen (M och KD) vill se omfattande besparingar.Foto: Andreas Örwall Lovén

Lars Johnsson (M) inledde kommunfullmäktigesammanträdet med att redogöra för den krassa ekonomiska situation som Hässleholm och många andra kommuner står inför, bland annat till följd av demografiska förändringar. Antalet barn och äldre ökar, medan den arbetsföra befolkningen inte ökar i samma takt. Det innebär att färre ska försörja fler.

Att Sveriges rikaste kommun Danderyd har ekonomiska problem och behöver höja skatten med 1,40 kronor per intjänad hundralapp fick tjäna som exempel på situationen i landet.

Annons

Sverigedemokraternas Hanna Nilsson säger att konsekvenserna av invandringen nu blir synliga.

– Vi har varnat för detta sedan 2006. Vi har offrat välfärden för invandringen.

Lena Wallentheim (S) ser en tuff ekonomisk utmaning för Hässleholm. Hon hoppas att även regeringen ser den och skjuter till mer pengar till kommunerna i höstpropositionen. Det gäller dock att mildra besparingarnas effekter.

– Med för tuffa besparingar kommer det att bli svårt att få folk att stanna här eller flytta hit. Hässleholm är en fantastisk kommun och man kan inte bara bromsa utan måste även gasa.

Uttrycket fick Björn Widmark, Folkets väl, att reagera.

– Har ni testat att gasa och bromsa på samma gång? undrade Widmark och bad åhörarna att testa på vägen hem.

Folkets väl står som vanligt för den mest återhållsamma budgeten och är emot satsningar som tynger drifts- och investeringsbudgetarna ytterligare.

– Att bromsa i uppförsbacke funkar inte, replikerade Lena Wallentheim (S).

– Inte heller att gasa i nedförsbacke, rakt ner i källaren, kontrade Björn Widmark (FV).

Den hårdaste formuleringen i besparingsdebatten stod Agneta Olsson Enochsson (L) lite oväntat för. Hon försvarade Restalliansens budgetförslag och riktade sig till alla de politiker som motsätter sig tuffa besparingar. Hon liknade det vid överkonsumtionen av världens resurser och kallade de som inte vill ta tag i Hässleholms situation för ”budgetförnekare”.

Annons

– Det som vi inte tar tag i nu, drabbar de som kommer efter oss.

Senare i dag ska det tas beslut om budget.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons