Annons

Lagercrantz ger stor summa till Svenska PEN

Kultur • Publicerad 20 augusti 2019
David Lagercrantz. Arkivbild.
David Lagercrantz. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Författaren och journalisten David Lagercrantz skänker 200 000 kronor till Svenska PEN, meddelar organisationen i ett pressmeddelande.

"Vårt uppdrag att försvara det fria ordet växer för varje dag och David Lagercrantz gåva ger oss kraft i arbetet just när vi behöver det som mest", säger generalsekreteraren Anna Livion Ingvarsson.

Annons

Den ideella organisationen Svenska PEN grundades 1922 och verkar för att försvara det fria ordet.

David Lagercrantz är sedan 2015 ledamot i Svenska PEN:s styrelse. Han är även en av organisationens finansiella samarbetspartners.

"PEN räddar liv till att börja med. Vi har fått hit intellektuella som varit dödsdömda i sina hemländer. Men det är också den enda organisationen som arbetar för att försvara det fria ordet, och det är något mycket större än bara en fråga för journalister och författare", säger han.

David Lagercrantz har gett ut ett tiotal böcker och är aktuell med "Hon som måste dö", den sjätte och sista delen i Millenniumserien.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons