Annons
Nyheter

M: Låt korttidspermitterade utbilda sig

Moderaterna ser en lång, utdragen ekonomisk kris framför sig. Men än är det inte läge för stora stimulanspaket.
Däremot vill partiet satsa tre miljarder kronor på utbildningar för de som är korttidspermitterade.
Coronaviruset • Publicerad 5 juni 2020
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.Foto: Henrik Montgomery / TT

Moderaterna tycker att det är dags att anpassa införda krispaket och komplettera med nya åtgärder.

– Vi är på väg ut ur den akuta krisen, men vi tror att det här blir långvarigt, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Annons

Partiet tycker bland annat att utbildning ska knytas till korttidspermitteringarna. Runt 550 000 personer kommer i genomsnitt att vara korttidspermitterade i år, och det får inte vara förlorad tid, anser M.

I första hand föreslås digitala kurser som anordnas av universitet och högskolor. Olika utbildningssatsningar beräknas kosta tre miljarder kronor.

Trots att det syns vissa ljusglimtar i ekonomin nu, är läget långt ifrån stabilt.

– Det är inte läge med stora stimulanspaket nu, för där befinner sig svensk ekonomi inte ännu, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hon tror snarare att stimulanspaketen kommer att behövas framemot nästa år.

De olika krispaketen har kostat åtskilliga miljarder och har betalats genom lånade pengar. Men Moderaterna signalerar nu att ofinansierade budgetförslag inte får bli det normala. När krisen är över ska statens finanser tillbaka till balans och överskottsmålen hållas.

TT: Är det nedskärningar som väntar med en moderat regering?

– Det behövs väldigt hård prioritering av offentliga utgifter. I det här läget när vi har använt hundratals miljarder till krisåtgärder och ökat den svenska statsskulden, då måste man vara kritisk efteråt och använda pengarna rätt, säger Ulf Kristersson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons