Modo avgjorde efter maratonmatch

Modo vände och vann den första drabbningen av den hockeyallsvenska finalen – efter en maratonmatch.
Örnsköldsvikslaget Magnus Häggström satte det avgörande 4–3-målet i slutet av den femte perioden borta mot Björklöven.
Ishockey • Publicerad 10 mars 2020
Magnus Häggström blev Modos stora matchhjälte borta mot Björklöven i den första matchen i bäst av fem i den hockeyallsvenska finalen. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT

Slutspelshockeyn i Sverige tjuvstartade på tisdagen med den första matchen i bäst av fem i den hockeyallsvenska finalen. Seriesegraren Björklöven och tvåan Modo, som spelar om en plats i direktkvalet till SHL, bjöd omgående på en högdramatisk drabbning.

Björklöven började matchen, som hade första nedsläpp klockan 19 men avslutades först knappt fyra timmar senare, bäst med två powerplaymål i första perioden. Modo reducerade till 1–2 i början av andra, även det i numerärt överläge, innan "Löven" tog kommandot med ett 3–1-mål – även det i powerplay.

Före periodslutet reducerade Modo på nytt, till 2–3, och det kändes ovisst inför tredje – då hade matchen bara börjat. Modo kvitterade till 3–3 i mitten av tredje perioden och matchen gick till en fjärde period. Utslagsmatcher i svensk ishockeys högsta serier avgörs inte efter förlängning och straffar, utan spelet fortgår i perioder tills något lag gör mål.

Efter en mållös fjärde period kom det matchavgörande målet i femte – från bortalaget. Magnus Häggström satte 4–3, med matchklockan på 14.28 i perioden och 94.28 i matchen, och gav Ö-vikslaget fördel i jakten mot SHL.

– Det är jätteskönt, speciellt på bortaplan, säger matchhjälten till C More.

Den andra matchen i bäst av fem spelas i Örnsköldsvik på torsdag. Vinnaren i matchserien mellan Björklöven och Modo möter så småningom SHL:s jumbo, antingen Oskarshamn eller Leksand, i en matchserie i bäst av sju om en plats i högstaserien nästa säsong.