Annons

Nazisthot mot Norrköpings stadsmuseum

Kultur • Publicerad 10 mars 2020
Norrköpings stadsmuseum. Pressbild.
Norrköpings stadsmuseum. Pressbild.Foto: Norrköpings stadsmuseum

Personal på Norrköpings stadsmuseum möttes under måndagen av nazistiska budskap som klistrats upp på museets entrédörr. Bakom klistermärkena hade någon placerat rakblad, skriver Norrköpings tidningar.

Museet har nu gått ut i sociala medier för att uppmärksamma andra om metoden.

Annons

– Jag kände att vi måste gå ut och varna för det här. Någon kanske ser ett klistermärke på stan som de försöker ta bort, och så sitter det rakblad bakom, säger Ellika Kyndel, museipedagog och projektledare på Norrköpings stadsmuseum, till NT.

Museet har tagit emot flera hot sedan den uppmärksammade utställningen "Medlöperi och motstånd" öppnade i slutet av januari – en utställning om nazismen och dess motståndare i Norrköping genom historien.

Bland annat har en resväska med en påklistrad Davidsstjärna placerats utanför lokalerna, och vid en kärleksmanifestation som stöd för personalen dök nazister upp med banderoller, skriver NT.

Museet har polisanmält händelsen med klistermärkena och rakbladen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons