Annons

Över 60 amerikaner skadades i attacken i Irak

USA/Irak/Iran • Publicerad 31 januari 2020
En krater vid militärbasen Ayn al-Assad efter den iranska robotattacken.
En krater vid militärbasen Ayn al-Assad efter den iranska robotattacken.Foto: Ali Abdul Hassan/AP/TT

Den iranska robotattacken i Irak den 8 januari skadade 64 amerikanska soldater, enligt nya uppgifter från det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Inledningsvis uppgav president Donald Trump att inga amerikaner skadats i attacken mot basen, där amerikaner befann sig. Han anklagades senare av demokrater för att försöka bagatellisera skadorna.

Annons

Soldaterna har drabbats av så kallade traumatiska hjärnskador (TBI), uppger Pentagon i ett uttalande. 39 av de skadade har återgått i tjänst och resten har antingen skickats tillbaka till USA, väntar på att skickas tillbaka eller är under utvärdering.

Tidigare i veckan meddelade Pentagon att 50 soldater skadats i den iranska attacken mot militärbasen Ayn al-Assad där amerikanska soldater befann sig.

Attacken var ett svar på USA:s drönarattack som dödade den iranske generalen Qassem Soleimani den 3 januari i Bagdad. De flesta av de 1 500 amerikanska soldaterna på basen befann sig i bunkrar eftersom de förvarnats om attacken.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons