Annons
Nyheter

Regeringen: Sexköp ska ge fängelse

Regeringen vill ta bort böter ur straffskalan vid sexköp. De som döms ska i stället i regel få fängelsestraff.
Politik • Publicerad 19 maj 2020
Fler partier öppna för skärpt straff för sexköp. Arkivbild.
Fler partier öppna för skärpt straff för sexköp. Arkivbild.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Regeringen kommer inom kort att ge den sittande sexualbrottsutredningen ett så kallat tilläggsdirektiv om att ta fram förslag på hur böter kan tas bort ur straffskalan vid sexköp, skriver de på Aftonbladet debatt. Brottet kan i dag ge fängelse i upp till ett år.

– Det här handlar ju om kvinnor som ibland utsätts för övergrepp och våldtäkter flera gånger om dagen, då tycker vi att straffet är något som mer ska spegla allvaret i de här brotten, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen till TT.

Annons

Vid fängelsestraff sparas uppgifterna i belastningsregistret längre och blir tillgängliga för fler myndigheter än vid bötespåföljd.

Fem av åtta

Lindhagen vill inte kommentera om även maxstraffet för brottet bör höjas utan hänvisar till de förslag utredningen kommer att lägga fram. Den ska presenteras senast den 31 mars 2021.

Fem av åtta riksdagspartier vill se skärpt straff för sexköp, rapporterar P3 Nyheter. Hösten 2019 röstade alla riksdagspartier – förutom Vänsterpartiet – mot att ta bort böter vid sexköp och ändra straffet till fängelse, men nu har Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ändrat sig.

Moderaterna är också positiva till skärpta straff, men vill då bara att det gäller "allvarligare sexköp". Centerpartiet säger inte heller nej, men vill att regeringen först lägger fram ett förslag.

Inget straff på plats

Att ta bort böter ur straffskalan skulle hindra polisen från att utfärda ett strafföreläggande på plats när de tar gärningsmän på bar gärning.

– Det blir ett sätt att köpa sig ur handlingen där och då, det finns ju också många negativa aspekter med det. Du betalar för att köpa en kvinnas kropp och sedan betalar du lite extra för ett strafföreläggande och sedan kan du gå, säger Åsa Lindhagen.

Hon menar att regeringen kommer att titta på frågan så att inte färre straffas med en eventuell straffskärpning.

Regeringen vill också söka majoritet för ett förslag som presenterades förra mandatperioden om att dubbel straffbarhet för sexköp utomlands tas bort, så att personer som köpt sex utomlands ska kunna straffas för det i Sverige.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons