Annons

Piteå utslaget: "Sorg och besvikelse"

Piteå lyckades aldrig besegra Brøndby.
Men de regerande svenska mästarna har fått mersmak av Europa – och vill se till att det första Champions League-äventyret inte blir det sista.
Fotboll • Publicerad 26 september 2019
Nina Jakobsson och June Pedersen deppar efter att Piteås Champions League-äventyr tog slut i Brøndby.
Nina Jakobsson och June Pedersen deppar efter att Piteås Champions League-äventyr tog slut i Brøndby.Foto: Liselotte Sabroe

Utspridda Piteåspelare med hängande huvuden satt kvar i gräset på Brøndby Stadion länge efter slutsignalen. I bakgrunden hördes hemmalagets segersång.

– Det är klart att det är sorg och besvikelse för oss efter en match där vi blir utslagna. Våra spelare har stått för två prestationer där de har gett allt, så det är klart att det känns jobbigt för allihop, säger Stellan Carlsson, tränare i Piteå.

Annons

Piteå som vann SM-guld förra säsongen fick spela Champions League-fotboll för första gången i klubbens historia, men resan tog slut redan i 16-delsfinalen.

Motgångarna började redan i det första mötet på Piteås hemmaplan. Trots fullständig dominans – och bland annat 19–2 i skott på mål – åkte Brøndby därifrån med 1–0 i bagaget.

– Otroligt tungt att åka ur. Jag är otroligt stolt över alla spelare och ledare, säger Piteås landslagsspelare Madelen Janogy.

Avgjorde båda matcherna

Skillnaden mellan lagen stavades Nicoline Sørensen. Den 22-åriga anfallaren gjorde Brøndbys enda mål i den första såväl som i den andra matchen, där hon ensam med Cajsa Andersson rullade bollen förbi målvakten med knappt 20 minuter kvar att spela.

Piteå närmade sig i slutminuterna och fick in 1–1 via ett självmål, men det räckte inte.

– Vi gör en bra match här också men det vill sig inte riktigt, säger Janogy.

– Om man ser till den första matchen och antalet lägen vi skapar, ja då ska vi vinna. I alla fall hemmamatchen.

Reste 150 mil

Även bortamatchen hade inslag av hemmaplan. Ett 30-tal Piteåsupportrar hade tagit sig de 150 milen ner till Brøndby för att vara på plats.

– Jag vet inte hur många lag på elitnivå som spelar på den breddgrad som vi befinner oss på... Det kanske är något på Island också, men det är en bedrift i sig att vi är här och spelar. Sedan är det häftigt att vi har fans som kommer hit och stöttar oss, säger Stellan Carlsson.

Med fyra omgångar kvar i damallsvenskan har Piteå fortfarande häng på Europaplatserna. Om klubben lyckas kan Champions League-revanschen ske redan nästa år.

Annons

– Det finns ju en stark tradition som har byggts upp under många år. Vi har tagit fyra raka medaljer i damallsvenskan och spelarna har gjort bra saker över tid. I slutändan blir det att lägga det här bakom oss och jobba framåt, säger Carlsson och tillägger:

– Det är tungt i dag, men nog kommer vi att resa oss.

David Carlsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons